ELECCIONS A EUSKADI

Sánchez es compromet a enfortir un autogovern basc «transversal»

El president assegura que el sistema sanitari està «més ben» preparat per frenar els rebrots de la Covid

sanchez-video / periodico

2
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, s’ha compromès aquest diumenge a «enfortir un autogovern» basc que sigui «transversal, en què càpiga tota la societat» d’Euskadi, i en el qual «prioritzi la igualtat per davant de la identitat». 

En un míting desenvolupat a Bilbao aquest diumenge a una setmana de les eleccions basques, Sánchez ha valorat la coordinació del seu Executiu amb els governs autonòmics durant la crisi sanitària sobre una gestió de ‘cogovernança’ i ha assegurat haver «derrotat el virus» i haver «controlat la pandèmia perquè el govern d’Euskadi i el Govern d’Espanya hem treballat junts, units». 

Segons ha afegit, aquest moment després de la pandèmia, ofereix «una gran oportunitat perquè Europa es reivindiqui i es legitimi davant dels seus ciutadans» i «és una gran ocasió per reivindicar un model de benestar inigualable en el conjunt del planeta» ja que Europa ha afrontat aquesta crisi sanitària amb un sistema de salut pública, gratuïta i universal i per contra, ha dit, «mireu el que està passant als Estats Units». 

D’aquesta manera, ha advocat «per sortir de la crisi amb un Estat del benestar molt més robust i fort, i no més debilitat com va ocórrer després de la crisi financera», així com ha reiterat l’aposta del Govern per «una recuperació econòmica digital, verda i inclusiva». 

El repunt del coronavirus

La detecció precoç dels rebrots del coronavirus de les últimes setmanes evidència que el sistema de salut «està molt més ben dotat i preparat que ho estava al març» i demostra que «cal aprendre a viure amb el virus i no abaixar la guàrdia» però que «cal guanyar el carrer, els comerços i les empreses, i reactivar l’economia i recuperar la normalitat», ha reflexionat per animar els bascos a acudir a votar el 12 de juliol. 

«Entenc que la ciutadania no sàpiga gaire bé que fer», ha comentat mentre ha assegurat que en la jornada electoral es respectaran les distàncies i es prendran altres mesures de prevenció perquè hi hagi una participació «segura» perquè «és important acudir» i que, al dipositar el vot, els bascos tinguin present que «la crisi econòmica fruit de la Covid-19 necessita una resposta social». 

«La garantia que el Govern basc desenvolupi respostes davant la crisi des d’un punt de vista social i sense deixar ningú enrere, és tenir un Partit Socialista d’Euskadi fort al Parlament i al Govern basc», ha sentenciat. 

En un acte desenvolupat al costat de l’estàtua de Ramón Rubial, durant el qual cap assistent s’ha tret la mascareta malgrat la calor sufocant que aquest migdia feia a Bilbao i amb vigilància de les distàncies entre les cadires dels assistents, Sánchez ha estat acompanyat de les ministres basques Isabel Celaá i Arancha González Laya. 

Impuls social i progrés

Per la seva part, la candidata a ‘lehendakari’ del PSE-EE, Idoia Mendia, s’ha compromès a promoure «un govern d’impuls social i de progrés allunyat de sectarismes i amb bases ètiques inqüestionables» i ha assegurat que el seu partit representa «l’única garantia d’estabilitat i d’evitar projectes de ruptura amb Espanya». 

Notícies relacionades

Ha indicat que la seva primera mesura si fos ‘lehendakari’ seria «convocar taules de diàleg social, civil i interinstitucional per aconseguir, entre tots els agents, acordar la reconstrucció social i econòmica d’Euskadi» perquè, segons ha dit, «a mi no em sobra ningú, no em sobra una idea, ni una aportació». 

«Jo vull liderar un govern que recuperi l’ocupació, blindi els serveis públics i reforci la protecció social, i ho vull fer amb tots. Els bascos que confien en Pedro saben que poden confiar en els socialistes bascos», ha conclòs.