Espanya mantindrà tancada la frontera amb el Marroc, Algèria i la Xina per falta de reciprocitat

Interior autoritza l'entrada de ciutadans de 12 països de fora de la UE

fronteras / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya obrirà finalment aquest dissabte les seves fronteres exteriors a un total de 12 països de fora de la Unió Europea, però manté les fronteres tancades per a la Xina, el Marroc i Algèria mentre aquests països no apliquin el principi de reciprocitat.

Segons l’ordre firmada i publicada aquest divendres en el BOE pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, la llista inicial està formada per 15 països, entre els quals es compten Algèria, Austràlia, el Canadà, la Xina, Corea del Sud, Geòrgia, el Japó, el Marroc, Montenegro, Nova Zelanda, Rwanda, Tailàndia, Tunísia, Sèrbia i l’Uruguai.

Malgrat que la Xina, Algèria i el Marroc apareixen al llistat, l’ordre inclou condicionants per a aquests tres països. En l’apartat del BOE en què s’enumeren els ciutadans que podran entrar al país, el document subratlla «en el cas dels residents d’Algèria, la Xina i el Marroc, subjectes al principi de reciprocitat».

En el cas concret de la Xina, l’ordre d’Interior explica que es té en compte «la recomanació del Consell de la Unió Europea de supeditar l’obertura de les fronteres dels Estats membres de la Unió a la confirmació de l’existència de tal règim de reciprocitat».

I en el cas d’Algèria i el Marroc, l’ordre apunta «la necessitat de prendre en consideració tant l’actual tancament de fronteres que regeix als dos països, així com les raons que el sustenten, com el considerable volum habitual de desplaçaments entre cadascun d’ells i Espanya».

Tot i que Espanya obre les seves fronteres als esmentats països, només quatre dels 15 països no membres de la UE amb qui els Vint-i-set han decidit reobrir la seva frontera permeten actualment l’entrada de viatgers espanyols i, de fet, la majoria tenen les seves fronteres totalment tancades als estrangers. Es tracta de Sèrbia, Montenegro, Tunísia i Corea del Sud. En aquest últim cas és obligatòria una quarantena de 14 dies, tant per a coreans com per a estrangers, segons consta en les recomanacions de viatge que elabora el Ministeri espanyol d’Exteriors per als diferents països.

Excepcions i permisos

L’ordre del BOE recorda així mateix les excepcions per a l’encreuament de persones pel territori comunitari, entre els quals s’inclouen estudiants que realitzin els seus estudis als Estats membres o associats Schengen i que disposin del corresponent permís o visat.

Així mateix, es permet el trànsit de treballadors altament qualificats la tasca dels quals sigui necessària i no pugui ser posposada o realitzada a distància. Això sí, aquestes circumstàncies s’han de justificar documentalment.

En paral·lel, s’inclouen categories de viatgers que queden exemptes de les restriccions, independentment del seu lloc de procedència, com els residents que es dirigeixin al seu lloc de residència, els titulars d’un visat de llarga durada expedit per un país membre al qual es dirigeixin i els treballadors transfronterers.

A més, estan autoritzats a desplaçar-se els professionals de la salut, inclosos investigadors sanitaris, i professionals de l'atenció de les persones grans que es dirigeixin o tornin d’exercir la seva activitat laboral, el personal dedicat al transport de mercaderies, el personal militar, diplomàtic o consular.

Així mateix, es permet el desplaçament a membres d’organitzacions humanitàries, i aquelles persones que acreditin causes de força major o situació de necessitat o l’entrada de les quals es permeti per motius humanitaris, i persones que viatgin per motius familiars imperatius degudament acreditats.

En aquest sentit, es permet entrar a Espanya, entre d’altres, a les persones registrades com a residents que es dirigeixin directament al seu lloc de residència en un altre estat membre, Schengen, Andorra, Mònaco, el Vaticà, San Marino o al cònjuge de ciutadà espanyol o parella amb la qual mantingui una unió anàloga a la conjugal inscrita en un registre públic, i aquells ascendents i descendents que visquin al seu càrrec, sempre que viatgin amb o per reunir-se amb aquest.

Tancament a Ceuta i Melilla

Notícies relacionades

Tot l’anterior no serà d’aplicació a la frontera terrestre amb Andorra ni al punt de control de persones amb el territori de Gibraltar.

D’altra banda, l’ordre també estableix que es manté el tancament, amb caràcter temporal, dels llocs terrestres habilitats per a l’entrada i la sortida d’Espanya a través de les ciutats de Ceuta i Melilla.