ACTE D'ALT NIVELL a la Raia

Les fronteres terrestres entre Espanya i Portugal, obertes una altra vegada

Estaven tancades des del 17 de març pel coronavirus

El Rei, Sánchez i els seus homòlegs lusitans presideixen l'acte a Badajoz

luso vid 01 114529 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El rei, Felip VI; el cap del Govern, Pedro Sánchez; el president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa, i el primer ministre lusità, António Costa, han protagonitzat aquest dimecres a Badajoz la reobertura simbòlica de fronteres entre els veïns ibèrics, una Raia que ha estat tancada des del 17 de març per la pandèmia de coronavirus.

Precisament, s’ha volgut remarcar la importància d’aquesta tornada a la normalitat transfronterera, amb un acte doble, primer a Badajoz i després a la localitat lusitana d’Elvas, als quals acudiran els dos caps d’Estat i els dos presidents de Govern. 

Primer a Badajoz

L’Alcassaba de Badajoz ha sigut l’escenari del primer acte i on les autoritats regionals i locals, encapçalades pel president extremeny, Guillermo Fernández Vara, han rebut els caps d’Estat i de Govern. 

El primer a arribar ha sigut Sánchez, i més tard ho ha fet el rei, que, minuts després, han rebut a Rebelo de Sousa i Costa. Un quartet de l’Orquestra d’Extremadura ha interpretat els himnes nacionals dels dos països, moment en què tots ells, a l’aire lliure, s’han desposseït de les mascaretes de protecció. Se les han tornat a col·locar per fer un tomb posterior sobre la muralla de l’Alcassaba i des de la qual han divisat territori portuguès. 

Després d’una foto de família, hi ha hagut una reunió informal dels protagonistes de l’acte abans de desplaçar-se al castell de la localitat lusitana d’Elvas.   

Espai Schengen

Notícies relacionades

Aquesta frontera que recobra la normalitat deu dies després de la resta de les que es van mantenir tancades dins de l’espai Schengen i una vegada superat l’estat d’alarma a Espanya tot i que se succeeixen alguns rebrots de contagi. 

La situació continua sent preocupant a Portugal. Després d’haver sigut un dels països europeus que han tingut més controlat el virus, les dades certifiquen la seva expansió en algunes zones com el cinturó metropolità de Lisboa, i en a penes unes setmanes ha passat a ser el segon país d’Europa en nombre de contagis per habitant, només superat per Suècia.