AUGMENT EXPONENCIAL DE CASOS

Portugal deixa de ser exemple amb la Covid i es posa al capdavant en nombre de contagis

El país que acollirà la final de la Champions és el segon europeu amb pitjor ràtio de contagis, només per darrere de Suècia

Les autoritats introdueixen mesures restrictives a la perifèria de Lisboa

zentauroepp53858409 a statue wearing a face mask is pictured in downtown lisbon 200623180044

zentauroepp53858409 a statue wearing a face mask is pictured in downtown lisbon 200623180044 / PATRICIA DE MELO MOREIRA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Portugal ha passat de ser considerat un exemple internacional en la gestió de la pandèmia del coronavirus a ser actualment el segon país europeu amb pitjor ràtio de contagis per 100.000 habitants, només superat per Suècia, un dels pocs països europeus que no va imposar el confinament. Una dada que ha fet saltar totes les alarmes en les autoritats del país en l’inici de l’època estival i havia exhibit el seu bon balanç per acollir la final de la Champions el pròxim 23 d’agost.

Preocupa especialment la situació de la perifèria de la capital, on des de fa un mes es concentren almenys dos terços dels nous contagis diaris. Els brots es concentren a Lisboa i quatre municipis més de la seva perifèria: Sintra, Odivelas, Amadora i Loures, on s’han incrementat sobretot des de l’inici del desconfinament el 4 de maig.

Restriccions i més policia

En aquesta regió s’apliquen des d’aquest dimarts noves mesures restrictives. Tret de restaurants, tots els comerços tanquen a les 20.00 hores i estan prohibides les reunions de més de 10 persones. La vigilància policial s’ha intensificat per impedir concentracions massives, com les festes del cap de setmana passat a la platja de Carcavelos, a pocs quilòmetres de Lisboa, on es van ajuntar prop de 1.000 joves.

El seu balanç de 1.540 de morts i gairebé 40.000 encomanats va ser un important element a favor per aconseguir la final a vuit de la Champions el mes d’agost a Lisboa, un esdeveniment considerat estratègic per les autoritats. 

En les últimes setmanes, el Govern del socialista António Costa ha atribuït l’augment de casos a la realització de més tests.   Un argument que va crear polèmica després que la setmana passada es conegués que 17 països, entre els quals Espanya, limiten o prohibeixen l’entrada de portuguesos per les xifres lusitanes. 

Notícies relacionades

«Aquesta afirmació que hi ha mes casos positius perquè es testa més crec que aquesta una mica descontextualitzada i no és socialment adequada perquè promou una falsa sensació de seguretat», defensa a Efe el president del Col·legi de Metges de Portugal, Miguel Guimarães. «És veritat que estem testant molt, però estem testant perquè tenim casos», apunta

Els números de Lisboa han causat incomoditat en algunes localitats de la resta del país, que critiquen una aparent lentitud per prendre mesures. Porto, la segona ciutat del país, ha cancel·lat les festes de Sant Joan, una cosa que no va passar ni tan sols durant la grip espanyola a principis del segle passat, i per precaució Viana do Castelo, al nord, ha prohibit el pas de la Volta a Portugal, que arrenca a finals de juliol.