Sánchez defensa la 'cogovernança' davant de 'l'egoisme localista dels partits nacionalistes'

El cap de l'Executiu critica els partits que van denunciar la recentralització de competències durant la crisi

Demana al president del PP 'unitat' i que 'no destorbi en les negociacions' amb la Unió Europea

undefined53915500 graf8512  san sebasti n  28 06 2020   el presidente del gobi200628124629

undefined53915500 graf8512 san sebasti n 28 06 2020 el presidente del gobi200628124629 / Javier Etxezarreta

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez continua fent anàlisi dels moments més significatius de la crisi del coronavirus. Més de tres mesos després que es declarés l’estat d’alarma, el president del Govern va voler enviar ahir un missatge a aquelles formacions que durant els moments més durs de la pandèmia van criticar la  recentralització de les competències en sanitat. El líder dels socialista va carregar contra l’«egoisme localista dels partits nacionalistes» que van centrar el debat en temes de poder quan l’important era frenar la Covid-19 i va defensar posar en marxa una «cogovernança» entre tots els organismes de l’Estat. 

«Les institucions no volen ocupar l’espai d’altres sinó que hem de ser conscients de quin lloc ocupem cadascun de nosaltres en la gestió d’aquesta pandèmia», va sentenciar Sánchez en un acte celebrat a Sant Sebastià per acompanyar la candidata socialista a lehendakari, Idoia Mendia, en les eleccions del 12-J. En una clara referència a ERCJxCat, el PNB i EH Bildu –els principals partits que van denunciar la recentralització de les competències durant la pandèmia– va negar que això hagués ocorregut en cap moment i va assegurar que la funció de l’Executiu ha sigut la de «coordinar» la resposta a la crisi sanitària.

El president del Govern va explicar que «la força no la dona el centralisme», com advoquen els vells ideals de la dreta, ni «tampoc l’egoisme localista dels partits nacionalistes», sinó «la unió de totes les institucions, de tota la societat i de tota la representació política i social».  Així, va afirmar que el futur tant d’Euskadi, com d’Espanya i de la Unió Europa, passa per la «cogovernança». 

La candidata socialista a lehendakari també va recalcar que el Govern de Sánchez està compromès amb l’autogovern basc. «Mai hem avançat més que quan s’abandonen els envits i les discrepàncies i els governs resolen els seus problemes en taules de negociació», va sentenciar Mendia, després de reivindicar que l’Executiu hagi «posat en marxa un diàleg que està traient els conflictes dels tribunals».

Cohesió europea

Segons Sánchez, el diàleg i la cohesió no ha de ser només entre entre institucions. «Atès que el full de ruta d’assetjament i demolició de la dreta [al Govern] ha fracassat, el que li demano a la dreta és unitat, unitat, unitat», va clamar el cap de l’Executiu davant d’un escàs centenar de militants a causa de les mesures de distanciament social. A més, el líder del PSOE es va voler dirigir directament al cap de l’oposició, Pablo Casado, per plantejar-lo que, «si no vol donar suport al Govern, almenys que no destorbi en la negociació a Brussel·les». «Ens hi estem jugant molt», va sentenciar. 

Després de criticar les polítiques d’austeritat i del «campi qui pugui» del PP, com va fer dissabte passat en l’arrencada de campanya de les eleccions gallegues, Sánchez també va demanar als conservadors que «se situïn del costat dels interessos del Govern d’Espanya, no al davant, que és el que fan sempre els de l’oposició». «El nou temps de la política no és la confrontació, la provocació, la crispació... El nou temps de la política és l’acord i les solucions», va concloure el president. 

Detecció precoç

Sánchez també va demanar als conservadors diàleg per encarar la reconstrucció després de la crisi sanitària, social i econòmica. Segons va apuntar, el coronavirus no entén de sigles o de partits sinó que «entén de sistemes de qualitat públics i bons». Per això mateix, va emplaçar a una entesa per reforçar el sistema de salut

Notícies relacionades

Pel que fa a això, i és habitual en les últimes setmanes, Sánchez va demanar precaució per evitar possibles repunts de contagis. «Els sistemes de salut estan funcionant i detectant de manera precoç els rebrots», va informar abans d’insistir que cal «aprendre a conviure amb el virus i no podem relaxar-nos». 

Pedro Zerolo

Coincidint amb la celebració del dia de l’orgull gai, Sánchez també ha volgut tenir unes paraules de record per al socialista Pedro Zerolo, un dels màxim exponents de la lluita del moviment LGTBI. «Recordo una reflexió que sempre feia: la diferència entre els socialistes i aquells que s’oposen a la conquesta de drets és que nosaltres defensem societats inclusives, mentre que els que es neguen a reconèixer aquests drets estan defensant societats excloents, reduïdes», ha recordat el cap de l’Executiu abans d’apuntar que «la festa de l’Orgull és també la festa dels socialistes perquè sempre ha sigut la seva causa».