PETICIÓ DE PRESÓ

La fiscalia demana tres anys de presó per als mossos que acompanyaven Puigdemont en la seva fugida

El ministeri públic entén que tots dos coneixien la situació de fugit de la justícia i tot i així el van ajudar

Només s'adreça contra els dos funcionaris policials que van escortar l'expresident en els seus dies lliures

puigdemontok

puigdemontok

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El tinent fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, despatxa en un parell de pàgines la petició que ha formalitzat aquest dijous davant del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de tres anys de presó i uns quants més d’inhabilitació per als dos mossos que acompanyaven l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en el moment de la seva detenció a Alemanya el 25 de març del 2018.

Com el ministeri públic ha mantingut durant la instrucció, considera Carlos de Pedro i Xavier Goicoechea, mossos d’esquadra des del 2004 i el 2007, respectivament, autors d’un delicte d’encobriment perquè havien de saber que s’havia ordenat l’arrest de l’expresident perquè respongués per un delicte de rebel·lió. Segons la fiscalia, «la seva intenció» era ajudar-lo «a tornar a Bèlgica i evitar la seva identificació en algun lloc on poguessin executar l’ordre europea de detenció» dictada en contra seu pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa contra els líders del procés.

Segons el relat fiscal, el 19 de març d’aquell any, aprofitant que tenien dies lliures, els dos mossos es van desplaçar a la localitat belga de Waterloo, on Puigdemont havia fixat la seva residència. El dia 23, quan es va dictar una nova ordre europea de detenció contra Puigdemont, una persona no identificada els va demanar que anessin a buscar-lo a Estocolm i el traslladessin a Brussel·les. 

L’expresident s’havia desplaçat a Hèlsinki a impartir una conferència i aquell mateix dia va abandonar la ciutat. Al seu pas per Alemanya, després de travessar la frontera danesa, es va produir l’arrest de Puigdemont i es va procedir a la identificació de les persones que viatjaven amb ell al vehicle. 

Conscients

Tot i que l’Audiència Nacional també va citar a declarar les altres dues persones que l’acompanyaven, l’empresari Josep María Matamala i l’historiador Josep Lluís Alay, la instrucció només es va adreçar contra els agents Carlos de Pedro i Xavier Goicoechea per la seva condició de funcionaris públics en exercici.

Notícies relacionades

Pel fiscal, tant De Pedro com Goicoechea «ajudaven Puigdemont, conscients que estava sent investigat a Espanya per la seva participació en fets constitutius de delicte de rebel·lió i d’altres, i que el jutge d’instrucció espanyol encarregat de la investigació havia emès una ordre europea de detenció i entrega a fi d’obtenir la seva posada a disposició per a enjudiciament». 

La instrucció va ser reoberta per la Sala Penal de l’Audiència Nacional, que va revocar l’arxiu de les actuacions acordat pel primer instructor del procediment, el magistrat Diego de Egea, que afirmava que els acompanyants de l’expresident ignoraven que el buscava la justícia espanyola.