per no votar ni a favor ni en contra

ERC i la CUP s'absentaran en la votació sobre el suplicatori de Laura Borràs

El Ple del Congrés donarà via lliure al Suprem a investigar la portaveu de Junts amb els vots del PSOE, el PP, Vox i CIudadanos

Miren de determinar si la política va incórrer en delictes de frau a l'Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental

25/07/2019 La portavoz de Junts per Cataluña en el Congreso, Laura Borrás, atiende a los medios de comunicación, a las puertas del Congreso de los Diputados, horas previas a la segunda votación para la investidura del candidato socialista a la Presidencia del Gobierno.

25/07/2019 La portavoz de Junts per Cataluña en el Congreso, Laura Borrás, atiende a los medios de comunicación, a las puertas del Congreso de los Diputados, horas previas a la segunda votación para la investidura del candidato socialista a la Presidencia del Gobierno. / Jesús Hellín - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Esquerra Republicana i la CUP s’inclinen per no participar aquest dijous en la votació del Ple del Congrés sobre el suplicatori que ha demanat el Tribunal Suprem per investigar la portaveu de Junts, Laura Borràs, evitant així haver de retratar-se amb un ‘sí’ o un, ‘no’ dues opcions que no els convencen plenament.

Segons han confirmat a Europa Press fonts de les dues formacions independentistes, aixecar les mans en la votació és l’opció que compta amb un consens més gran entre els dos partits, ja que així evitarien recolzar l’obertura d’una causa que Borràs atribueix a raons polítiques i tampoc votarien en contra que s’investigui un presumpte cas de corrupció.

I és que el Suprem vol que el Congrés aixequi el fur a Borràs per poder determinar si va incórrer en delictes de frau a l’Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental en la seva etapa de directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Podria sumar-s’hi Bildu

A aquesta posició de no participar en la votació podria afegir-s’hi EH Bildu. De fet, ni ERC ni la coalició ‘abertzale’ es van pronunciar sobre aquest tema en la primera oportunitat que van tenir. Va ser la setmana passada en la Comissió de l’Estatut dels Diputats, en la qual Junts i el PNB es van quedar sols votant en contra.

En tot cas, el suplicatori tirarà endavant amb tota seguretat, ja que compta amb el recolzament del PSOE, el PP, Vox i Ciutadans.

Unides Podem es va abstenir en la comissió per considerar que el Suprem no havia respectat la suspensió dels terminis judicials decretada per la pandèmia del coronavirus a l’impulsar el suplicatori en ple estat d’alarma.

No obstant, per aquest dijous han anunciat que sí que recolzaran el suplicatori en el Ple per no impedir una investigació sobre corrupció, però avisant alhora que seran vigilants perquè Borràs sigui investigada amb totes les garanties.

En qualsevol cas, ja que la votació és secreta, hi pot haver diputats que es desmarquin de la consigna oficial de la coalició d’esquerres.

La votació en el Ple era la primera oportunitat que tenia la CUP per posicionar-se en aquest assumpte, ja que la formació antisistema catalana no forma part de la Comissió de l’Estatut dels Diputats.

No hi haurà unitat independentista

Davant aquesta tessitura, tot indica que la unitat d’acció de l’independentisme català que va reclamar la mateixa Borràs no es donarà ni en la comissió ni en el Ple, perquè Junts, socis de govern d’ERC, repetirà en el seu rebuig el suplicatori.

Notícies relacionades

Cal veure què faran Més País i Compromís, que s’havien obert a concertar el sentit del vot amb les formacions independentistes, ja que els dos partits, que comparteixen grup amb Junts, creuen que Borràs ha pogut veure vulnerat el seu dret a la defensa.