NOVES IMPUTACIONS

L'Audiència Nacional reprèn la instrucció de la causa contra els CDRs per terrorisme

El jutge cita a declarar a petició fiscal sis imputats el pròxim dia 30

Dos van quedar en llibertat després de l'operació i encara no havien comparegut davant del magistrat

GRAF7481. SABADELL (BARCELONA), 23/09/2019.- Registro que los agentes de la Guardia Civil han llevado a cabo este lunes en la vivienda sita en la calle Antoni Cusido de Sabadell (Barcelona), perteneciente a una de las nueve personas detenidas este lunes en Cataluña, vinculadas a los Comités de Defensa de la República (CDR), a los que la Fiscalía acusa de ultimar acciones terroristas y que tenían en su poder material para fabricar explosivos caseros e información sobre edificios públicos. EFE/Enric Fontcuberta

GRAF7481. SABADELL (BARCELONA), 23/09/2019.- Registro que los agentes de la Guardia Civil han llevado a cabo este lunes en la vivienda sita en la calle Antoni Cusido de Sabadell (Barcelona), perteneciente a una de las nueve personas detenidas este lunes en Cataluña, vinculadas a los Comités de Defensa de la República (CDR), a los que la Fiscalía acusa de ultimar acciones terroristas y que tenían en su poder material para fabricar explosivos caseros e información sobre edificios públicos. EFE/Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Tot i que els últims dos presos de l’operació Judes van sortir de la presó al gener, el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón mai ha abandonat la instrucció de la causa oberta contra els membres dels CDRs detinguts el setembre de l’any passat a Catalunya. Ara l’ha reactivat amb la citació el pròxim dia 30 de sis imputats més, tot i que dos tenien aquesta condició des de fa gairebé un any.

Es tracta de la parella que va ser detinguda en l’operació Judes, però va quedar en llibertat per la Guàrdia Civil sense arribar a ser posada a disposició del jutge García-Castellón. El magistrat, segons han assenyalat a aquest diari fonts jurídiques, es basa en elements nous, a més dels que ja constaven en la part del sumari que es va fer pública, per elevar a 13 el nombre d’imputats en la causa que segueix per delictes d’integració en organització terrorista, conspiració per cometre estralls i tinença d’explosius.

Com sol ser habitual en aquest moment de la instrucció, el magistrat manté els delictes imputats inicialment, tot i que la Sala Penal de l’Audiència Nacional hagi declarat que no hi havia elements que els detinguts en l’operació Judes ja haguessin barrejat les substàncies que se’ls van intervenir per fabricar explosius i elles per si mateixes no puguin considerar-se com a tals. García-Castellón sí que va seguir el criteri de la sala per deixar en llibertat els últims arrestats que continuaven presos.

Protestes de suport

Notícies relacionades

La nova citació ha fet que el col·lectiu Alerta Solidària al qual pertanyen els advocats dels presumptes terroristes faci una roda de premsa per denunciar el que consideren una persecució de l’independentisme per part de l’Estat.

Alerta Solidària, que critica els mesos transcurreguts des de l’operatiu policial a les noves imputacions, ha explicat que la citació inicial, sol·licitada per la fiscalia, estava prevista per al dia 18, però després dels recursos interposats per les defenses finalment es farà per videoconferència des dels jutjats de Mollet del Vallès i Sabadell.