ERC, JxCat, Bildu, el PNB, la CUP i el BNG demanen investigar la relació de Felipe González i els GAL

Els partits republicans i nacionalistes exigeixen l'«aclariment complet d'aquesta trama» i porten l'assumpte a Europa

Els socialistes surten en defensa del seu exlíder, i Unides Podem diu que no veu res nou en aquestes acusacions

zentauroepp52460464 felipe gonzalez200224133902

zentauroepp52460464 felipe gonzalez200224133902 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La publicació d’uns documents de la CIA que relacionen Felipe González amb els Grups Antiterroristes d’Alliberament (GAL) ha desencadenat que ERCJxCat, el PNBEH Bildu, la CUP i el BNG hagin sol·licitat crear una comissió d’investigació al Congrés sobre la participació de l’expresident del Govern en la creació del grup terrorista que durant la dècada dels 80 va operar contra ETA

«Felipe González ha acordat la creació d’un grup de mercenaris per combatre fora de la llei terroristes», assegura el servei d’intel·ligència americà en un informe de 1984, com va revelar La Razón, a començaments de setmana. Aquesta informació ha portat les diferents formacions nacionalistes i republicanes a proposar una comissió per aconseguir l’«aclariment complet d’aquesta trama»

Al document que han registrat els partits a la Cambra baixa s’apunta que tan sols una desena de persones van ser processades per les accions terroristes que van dur a terme els GAL. «La impunitat es va imposar sense que ni tan sols les nombroses declaracions de responsables polítics i del mateix expresident referint-se als GAL, que apuntaven a un coneixement i participació en el grup, donessin peu a accions judicials o polítiques».

Més endavant, s’apunta que «la memòria històrica i democràtica s’ha de basar en l’objectiu de buscar la justícia restaurativa, justícia amb majúscules», i que ha arribat el moment d’«actuar amb transparència i donar llum sobre aquestes actuacions, investigant i assumint tant les possibles conseqüències polítiques com jurídiques». 

Alguns d’aquests partits també han sol·licitat que l’Europarlament estudiï la possible implicació de González en els GAL. Així, l’expresident de la Generalitat i eurodiputat Carles Puigdemont, junt amb altres parlamentari catalans, ha sol·licitat per carta als membres del Parlament Europeu que els recolzin en la seva proposta. «Demanem a les autoritats de la Unió que instin el Govern i els líders dels partits a rebutjar aquests episodis negres de terrorisme d’Estat», recull l’escrit. 

La defensa socialista

Notícies relacionades

El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, ha sortit en defensa de l’exsecretari general del PSOE i ha dit que se sent reconegut en el socialisme que va impulsar González. En una entrevista a la COPE aquest dijous, ha dit que accepta el «passat, present i futur» del seu partit amb «les seves llums i ombres». La responsable de Defensa, Margarita Robles, també ha fet costat a l’expresident: «De vegades, hi ha cert adamisme i pensem que abans de nosaltres no hi va haver res. Però abans hi va haver molta gent lluitant per fer un país millor. S’han de posar de relleu totes aquestes persones que van tenir responsabilitat política i van fer coses en positiu per Espanya, pel país».

Més tebi s’ha mostrat el portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, que sobre la polèmica de l’exlíder dels seus actuals socis de Govern ha dit que «tothom sap el que va passar» i que no hi ha res nou en la informació publicada. Per això mateix, ha dit que no recolzaran la comissió d’investigació.