El Congrés fa el primer pas per retirar la immunitat a Laura Borràs

La decisió final es prendrà en el ple de la Cambra baixa la setmana que ve

ERC i EH Bildu s'han abstingut de participar en la votació del dictamen

25/07/2019 La portavoz de Junts per Cataluña en el Congreso, Laura Borrás, atiende a los medios de comunicación, a las puertas del Congreso de los Diputados, horas previas a la segunda votación para la investidura del candidato socialista a la Presidencia del Gobierno.

25/07/2019 La portavoz de Junts per Cataluña en el Congreso, Laura Borrás, atiende a los medios de comunicación, a las puertas del Congreso de los Diputados, horas previas a la segunda votación para la investidura del candidato socialista a la Presidencia del Gobierno. / Jesús Hellín - Europa Press (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Comissió de l’Estatut dels Diputats del Congrés ha aprovat aquest dijous un dictamen favorable per aixecar la immunitat a la portaveu de JxCatLaura Borràs, després de la petició del suplicatori del Tribunal Suprem. La votació, feta a porta tancada, ha comptat amb el ‘sí’ del PSOE, el PP, Vox i Cs, el rebuig del PNB i els postconvergents i l’abstenció d’Units Podem. Ni ERC ni EH Bildu han participat en la votació. 

La Cambra baixa ha pres aquesta decisió després que el Suprem sol·licités poder investigar la diputada de JxCat pels delictes de frau a l’Administraciómalversació de cabals públics i falsedat documental en la seva etapa de directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). No obstant, la decisió definitiva es produirà la setmana que ve quan el dictamen aprovat per la Comissió sigui elevat per ser ratificat pel Ple de la Cambra baixa, l’últim amb caràcter ordinari d’aquest període de sessions. La votació, que previsiblement serà dijous 25 de juny, tindrà lloc en ple i a porta tancada, com marca el reglament del Congrés. 

El resultat de la votació en el ple és una qüestió menor, ja que el suplicatori tirarà endavant perquè el vot dels grups independentistes és irrellevant davant de les majories actuals a la Cambra, però no per això és menys significatiu per a l’independentisme. Si bé fa dies que per JxCatERC i la CUP s’entaulen per trobar un posicionament conjunt, les actituds continuen allunyades i l’assumpte tensa cada vegada més el Govern, que continua afectat pels xocs entre socis en una legislatura que el president havia donat per liquidada al gener.

Els republicans han decidit aquest dijous no participar en la votació perquè, igual que la CUP, no poden passar per alt que la Sindicatura de Comptes hagués acreditat indicis de corrupció al detectar diversos contractes de l’etapa de Borràs al capdavant de l’ILC que incomplien la legalitat vigent perquè va adjudicar presumptament «diversos contractes menors per imports acumulats superiors al màxim permès per al contracte menor»: «Estem en contra de la persecució política, de la repressió de l’Estat, però tampoc podem permetre que hi hagi cap ombra de dubte sobre corrupció que afecti el moviment independentista», indiquen fonts d’ERC, que demanen acordar una posició conjunta. L’actitud de la CUP, que no participa en aquesta comissió però sí que haurà de pronunciar-se en el ple, és la mateixa. No donen importància que Borràs sigui jutjada per la sala que presideix Manuel Marchena, l’encarregat de la sentència del procés que va condemnar a la cúpula de l’1-O, però creuen que sí que ha de retre comptes davant d’un tribunal per les suposades irregularitats al capdavant de la institució catalana.

Borràs, que va comparèixer la setmana passada en la Comissió de l’Estatut dels Diputats, va demanar a la resta de formacions polítiques que no recolzessin el suplicatori perquè, segons va dir, la causa oberta contra ella és «profundament injusta» i respon a una «persecució política». La CUP va proposar a Borràs que abandonés el seu escó al Congrés perquè deixés de ser aforada i el cas tornés a la justícia ordinària, on creuen que tindria «un judici just». La portaveu de JxCat es nega a abandonar el seu escó, al·legant que suposaria caure en les «invencions» de la Guàrdia Civil. 

Notícies relacionades

JxCat va posar sobre la taula l’opció que els tres partits independentistes no participin en la votació, però en els últims dies Borràs ha elevat el to i ha afirmat que «per impedir un judici injust, cal votar ‘no’». Fonts de JxCat donen per gairebé segur que a la votació final encara no hi haurà una posició única de l’independentisme. «Quan des d’ERC es demana la dimissió de Borràs, no té sentit la posició conjunta», apunten, afegint que la possibilitat que JxCat no votés en el ple seria interpretada com una renúncia. «Nosaltres hi votarem en contra», afirmen. 

Els republicans no descarten d’entrada aquesta idea, és exactament el que han executat aquest dijous per evitar «el dilema pervers», en paraules de Gabriel Rufián, d’haver de triar «entre antirepressió i anticorrupció». Els anticapitalistes avisen que no pretenen acabar participant en un gest «simbòlic», perquè la posició dels tres grups és irrellevant a nivell aritmètic i absentar-se no frenarà el seu camí cap al Suprem. Les converses segueixen en marxa.