CONCLUSIONS DE LA COMISSIÓ

El Parlament reclamarà l'abdicació del Rei pel 155

L'hemicicle de la Cambra catalana reprovarà Sánchez, Rajoy i Rivera

Mas compareixerà pel 'cas Palau'i Montilla, pel seu fitxatge a Enagás

Plano general del interior del Parlament de Catalunya el 21 de mayo, día en que se aprobó la subida de la asignación de ’exconsellers’ y ’expresidents’.

Plano general del interior del Parlament de Catalunya el 21 de mayo, día en que se aprobó la subida de la asignación de ’exconsellers’ y ’expresidents’. / PARLAMENT DE CATALUNYA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La comissió d’investigació al Parlament sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya va donar aquest dimarts els seus treballs per acabats. Després de més de 20 trobades, els grups independentistes van aprovar les seves conclusions, amb el recolzament dels comuns en alguns punts, malgrat el rebuig explícit del PP, que aquest dimarts va figurar en la trobada després d’haver abandonat la comissió, i l’absència de Cs i el PSC, que es van negar a participar en aquesta comissió després de titllar-la de «propaganda independentista».

La conclusió dels sobiranistes és que el 27 de setembre, hores després de la Declaració Unilateral d’Independència, es va produir «un cop d’Estat dels poders de l’Estat espanyol» que va suspendre l’autonomia catalana i que va tenir un impacte econòmic de 1.800 milions d’euros.

JxCat, ERC i la CUP van ajuntar els seus vots per portar al ple la petició d’abdicació al Rei i la reprovació dels líders dels tres partits que van recolzar l’aplicació del 155 (Mariano Rajoy pel PP, Albert Rivera per Cs i Pedro Sánchez pel PSOE). Totes aquestes iniciatives tiraran endavant a causa de la majoria independentista al Parlament.

La reprovació de l’actual president del Govern és una proposta dels postconvergents que va reunir l’aval dels republicans, un fet que pot enterbolir les futures cites de la taula de diàleg amb la Moncloa. Esquerra va plantejar llavors reclamar l’abdicació del Rei, per «contribuir a la guerra bruta econòmica i promoure la confrontació en comptes d’una solució pactada», que també serà igualment discutida en una sessió plenària que ara per ara no té data.

Felip VI ja va ser reprovat per la Cambra catalana el 2018, però el Tribunal Constitucional, a instàncies del PSOE, la va deixar sense efecte al sentenciar que el «rebuig» per part d’una institució de l’Estat vulnera la inviolabilitat i l’«estatus constitucional» del Rei.

Notícies relacionades

Els populars van sorprendre amb un informe, que va ser rebutjat, que defensava les actuacions del Govern de Mariano Rajoy i que exigia responsabilitats a la cúpula de l’1-O per haver trencat la legalitat. L’informe dels comuns va ser aprovat de forma parcial, qüestions com que els presos independentistes «estan injustament empresonats», però no la condemna a la unilateralitat.

Compareixences

D’altra banda, la comissió d’assumptes institucionals va aprovar, amb l’abstenció de JxCat, citar a comparèixer l’expresident Artur Mas pel ‘cas Palau’ i el també expresident José Montilla pel seu fitxatge al Consell d’Administració d’Enagás, una iniciativa avalada per unanimitat. Així mateix, van avalar per unanimitat que l’exconseller d’Exteriors, Alfred Bosch, doni explicacions pels casos de presumpte assetjament sexual del seu excap de gabinet, un cas que va forçar la seva dimissió al capdavant de la Conselleria.