DAVANT DE LA JUTGE

El delegat del Govern madrileny nega que hi hagués elements per prohibir el 8-M

Franco assegura que la seva actuació sempre va ser d'acord amb la llei i el criteri dels experts

Mostra el seu respecte a la Guàrdia Civil tot i que no comparteixi el seu informe sobre la manifestació

zentauroepp53714833 jose manuel franco200610173459

zentauroepp53714833 jose manuel franco200610173459 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El delegat del Govern de Madrid, José Manuel Franco, ha assegurat davant de la jutge Carmen Rodríguez-Medel que la seva actuació en relació amb les concentracions a Madrid sempre va estar basada en el criteri dels experts i en la llei, i «no hi havia cap element per prohibir l’exercici d’un dret fonamental» en relació amb el Dia de la Dona, en els mateixos dies en què se n’estaven produint «molts d’altres» a la capital. 

Franco, que durant aproximadament hora i mitja en relació amb el seu coneixement sobre la incidències en el contagi del coronavirus que van poder tenir concentracions multitudinàries a Madrid, va declarar a la sortida del jutjat davant dels mitjans que sempre ha «intentat complir les obligacions» pròpies del càrrec de delegat del Govern. En aquest sentit, va lamentar no poder parlar «en positiu» d’altres assumptes, com la gestió dels ertos o l’ingrés mínim vital i haver d’estar donant explicacions per la seva imputació per un delicte de prevaricació administrativa. 

Durant el confinament ha anat coneixent els diferents informes de la Guàrdia Civil i del forense adscrit al Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid abans de poder declarar directament davant de la magistrada, diligència que sol ser amb la qual s’inicien els procediments sorgits a partir de denúncies de particulars, com va succeir en aquest cas. Els documents van ser sol·licitats per la magistrada, malgrat que els terminis processals estaven suspesos per l’estat d’alarma. Al ser preguntat per ells, el delegat del Govern va mostrar el seu respecte per la institució que representa la Guàrdia Civil, però va dir no respectar el contingut de l’informe. 

Informes diversos

Ni l’informe de la Guàrdia Civil, la repercussió del qual es va disparar amb la destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos al capdavant de la Comandància madrilenya, ni el del forense beneficien el delegat del Govern, al qual s’acusa de no haver impedit les concentracions malgrat suposadament conèixer la perillositat de contagi que això suposava.

Notícies relacionades

No obstant, en un primer informe, el forense considerava impossible establir la causalitat entre l’assistència a la manifestació del 8-M i resultar infectat per la Covid, fet que va fer que la magistrada retirés de la imputació de Franco el delicte de lesions imprudents, amb la qual cosa es va reduir al de prevaricació administrativa, que no preveu presó.

Tant l’Advocacia de l’Estat, que exerceix la defensa de l’imputat, com la fiscalia van recórrer sense èxit l’obertura de la causa i la imputació de Franco. La jutge ja ha rebutjat les impugnacions, però l’última paraula la tindrà l’Audiència Provincial de Madrid. Tant l’Advocacia com el ministeri públic consideren impossible atribuir al delegat del Govern un delicte que implica la presa d’una decisió arbitrària i contrària a la legislació, fet que resulta complicat pel mer fet de no prohibir l’exercici del dret fonamental de manifestació.