INVESTIGACIÓ SOBRE EL 8-M

El PSOE i Podem mostren les seves diferències dins del Govern sobre la Guàrdia Civil

Montero es desmarca de les paraules de Garzón sobre elements «autoritaris» en l'institut armat

La portaveu de l'Executiu elogia en plena polèmica «el rigor i la professionalitat» del cos de seguretat

undefined53659805 madrid  05 06 2020  rueda de prensa posterior al consejo de 200605152038

undefined53659805 madrid 05 06 2020 rueda de prensa posterior al consejo de 200605152038 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Tot el Govern recolza la discutida gestió del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, sobre la Guàrdia Civil. Tanmateix, les dues forces que integren la coalició, el PSOE i Unides Podem, tenen visions diferents sobre l’institut armat. Mentre els morats critiquen en públic sectors d’aquest cos de seguretat, per la seva presumpta intenció de «desestabilitzar» l’Executiu, els socialistes, de moment, opten per no entrar en la polèmica.

Dijous passat, el ministre de Consum, Alberto Garzón, membre de la formació morada, va parlar de l’existència d’«elements reaccionaris» en les forces i cossos de seguretat de l’Estat que «assumeixen com a propi el discurs que convida al cop d’Estat» per la dreta. Aquest discurs «està calant i moltes institucions poden ser-ne reflex», va continuar Garzón a TVE, que tot i així va assenyalar que aquests «elements» són una «absoluta minoria i no posen en risc la democràcia».

Preguntada directament per aquestes paraules del seu company en el Consell de Ministres, la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, se n’ha desmarcat aquest divendres. «El Govern vol reconèixer el rigor i la professionalitat de la Guàrdia Civil. I, també, mostrar la nostra absoluta confiança en el seu comportament i la seva implicació perquè avui puguem disfrutar d’un Estat social i democràtic de dret», ha dit la també titular d’Hisenda.

Alguns membres de l’Executiu, així com dirigents socialistes, coincideixen en privat amb la tesi de Garzón. Segons el seu parer, el primer i segon informe de la Guàrdia Civil en la investigació judicial sobre la responsabilitat del Govern a l’hora d’autoritzar i participar en la manifestació del 8 de març, que recullen falsedats i judicis d’intencions, mostren que una part de l’institut armat té com a objectiu atacar la coalició del PSOE i Unides Podem. No creuen, però, que ara mateix sigui el moment de posar el focus en aquest fet, amb Grande-Marlaska en l’ull de l’huracà per les seves confuses explicacions sobre el recent cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la Comandància de l’institut armat. El coronel va deixar el càrrec, entre altres motius, pel procés en curs sobre la marxa per la igualtat, celebrada sis dies abans que l’Executiu decretés l’estat d’alarma contra el coronavirus.   

La ‘policia patriòtica’

Notícies relacionades

Les diferències entre el PSOE i Unides Podem sobre les forces i cossos de seguretat venen de lluny. Els morats consideren que els socialistes no han fet prou per acabar amb les «clavegueres de l’Estat», la màxima expressió de les quals és l’anomenada ‘policia patriòtica’, que durant l’anterior Govern del PP, amb Jorge Fernández Díaz com a ministre de l’Interior, van fabricar proves falses i informes contra l’independentisme català i la formació que lidera Pablo Iglesias.

El discurs públic dels socialistes, en canvi, assenyala que aquesta tasca de neteja dins de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional ja s’ha portat a terme. «Al nostre país ja no hi ha el concepte de la policia patriòtica. Això pertany a un altre govern», ha dit Montero després del Consell de Ministres.