Crisi al Ministeri de l'Interior

Marlaska resisteix en el càrrec i nega il·legalitats en els cessaments a la Guàrdia Civil

Pablo Casado amenaça amb la carta de dimissió del número dos de la Guàrdia Civil: «Serà interessant»

Vox titlla el titular d'Interior de «trampós, immoral i covard» i Ciutadans, de «mentider i dèspota»

undefined53625113 el ministro del interior  fernando grande marlaska  durante 200603154649

undefined53625113 el ministro del interior fernando grande marlaska durante 200603154649 / EUROPA PRESS R Rubio POOL

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre Fernando Grande-Marlaska ha reiterat la seva decisió de no dimitir davant les reiterades exigències dels partits de l’ala dreta de les Corts, que aquest dimecres han atacat el titular d’Interior amb gruixudes imprecacions.

«No dimitiré perquè ni jo ni ningú del meu equip ha comès il·legalitats», ha assegurat Marlaska aquest dimecres en la sessió de control al Govern al Congrés. I ha reiterat: «Prometo dir la veritat i tota la veritat: aquest ministre ni  ningú del seu equip va demanar cap informe a la Guàrdia Civil, ni té coneixement de cap informe».

Ho ha dit en resposta a les invectives de la portaveu del grup popular en matèria d’Interior, la diputada Ana Belén Vázquez, que li havia etzibat: «Em resulta increïble veure’l assegut allà perdent la dignitat [...] Li falta humilitat i li sobra supèrbia [...] Vostè avui ja no és un ministre sense prestigi, és un ministre acabat. Dimiteixi».

Trencant el silenci sobre la conducta de Pérez de los Cobos, Marlaska ha fet servir un altre argument en defensa del cessament. La diputada li havia preguntat per les filtracions des de la Comandància de Madrid de l’atestat preliminar de la Guàrdia Civil sobre la marxa del 8-M. I aquí el ministre ha al·ludit al perquè de la destitució: «Amb la seva pregunta ha encertat de ple el nucli central: es va demanar per aquestes filtracions una indicació del que havia passat i per què s’havia omès a la cadena de comandament aquesta circumstància».

Per Marlaska, aquella filtració és «ingerència en l’actuació judicial i menyscapte del dret de defensa. ¿No sap vostè –ha dit a la diputada– que una filtració és un delicte de revelació de secrets?»

En espera de més papers

La carta de dimissió del tinent general Laurentino Ceña com a director adjunt operatiu (DAO) de la Guàrdia Civil després del cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos s’ha convertit en el nou objecte de desig del Partit Popular, un pròxim capítol de la crisi en què l’oposició conservadora intenta mantenir tancat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. El líder del PP, Pablo Casado, ha arrencat, de fet, amb aquesta expectativa la sessió de control al Govern: «Volem veure la carta de dimissió del DAO, que serà molt interessant». 

Ho ha dit iniciant en bloc el torn de preguntes al Govern. «¿Ens pot explicar per què ha purgat un coronel irreprotxable de la Guàrdia Civil per negar-se a incomplir la llei?», ha llançat Casado a Pedro Sánchez. El president del PP ha fet aquesta qüestió en un torn que, en realitat, era per preguntar per un tema que, de facto, s’ha convertit en secundari: «¿Com valora la destrucció d’ocupació?».

Sánchez ha contestat a Casado amb el mateix argument que havia fet servir al matí, al ple, en un altre pols del mateix estil: «Vostès ataquen el ministre de l’Interior perquè és el ministre de l’Interior el que està col·laborant amb la justícia per acabar amb la policia patriòtica que vostès van posar en marxa».

Malestar corporatiu

Els papers interns de l’institut armat han adquirit un inestimable valor, comprovat com va elevar la temperatura política dimarts la difusió de la nota amb què la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, va demanar la destitució del coronel en cap de la Comandància de Madrid. No obstant, fonts d’Interior consultades resten valor explosiu a aquesta altra comunicació que encara no es coneix, la de l’ex-DAO Ceña.

I, mentrestant, un malestar s’està estenent aquesta setmana en despatxos de la Guàrdia Civil, però no tant pel cessament de Pérez de los Cobos, com podrien especular els portaveus de Vox i PP, sinó per un efecte intern al cos: a base d’elogiar els comandaments sortints, s’injuria per defecte els que passen a ocupar el seu lloc. Presentar la resistència de Pérez de los Cobos i de Ceña com un acte heroic posa en demèrit a qui ha acceptat el càrrec de nou DAO, Pablo Salas, i al nou cap de la Guàrdia Civil a Madrid, el tinent coronel David Blanes, nomenat aquest dimecres.

I s’hi ha referit també el titular de l’Interior al Congrés. «No només és vostè un dèspota, és també un mentider», li ha dit el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, per afegir: «Ha hagut de forçar la seva companya Margarita Robles [ministra de Defensa] perquè ascendeixi forçosament a tinent general Salas perquè ocupi un càrrec que sempre s’ha ocupat per escalafó»

Grande-Marlaska ho ha negat: «No ha sigut sempre l’antiguitat l’únic criteri» per proveir places a l’institut armat, ha corregit i, després, ha exigit: «Un respecte al general Salas. És un dels generals que més ha lluitat contra ETA. La seva última actuació, detenir Josu Ternera».

Insults

Ha sigut després que Marlaska es desempallegués de durs atacs de Vox no prestant-los massa atenció, ni tampoc al seu arquer, Ignacio Gil Lázaro, que ha titllat el ministre de «trampós, immoral i covard».

El diputat de Vox  l’ha acusat de «cessar un militar d’honor per negar-se a incomplir el seu deure. Són vostès corresponsables d’aquella negligència del 8-M que ha costat milers de morts», ha dit.

Notícies relacionades

I, sobre la legitimitat del cessament de Pérez de los Cobos, el ministre ha fet servir l’executòria del govern de Rajoy:  «¿Va ser legal que el senyor [Juan Ignacio] Zoido destituís tota la cúpula de la Policia que havia vençut ETA? ¿Va ser legal que el senyor Zoido destituís com a DAO un dels generals més premiats de la Guàrdia Civil?»

Però, més que les referències al passat, Marlaska ha utilitzat l’argument de la legalitat: «No, no dimitiré, perquè no he comès cap il·legalitat, ni jo ni el meu equip», ha reiterat, abans de fer una afirmació que ha cridat l’atenció: «Jo no he cessat el senyor Pérez de los Cobos, sinó el secretari d’Estat a proposta de la directora de la Guàrdia Civil». I, al final, també ha utilitzat l’escrit de dimissió de Ceña: «Parlava a la seva carta de ‘resolució legal però injusta’», ha resumit el ministre.