Montilla haurà de comparèixer al Parlament pel seu fitxatge per Enagás

Cs, JxCat, ERC i la CUP sol·liciten explicacions sobre el seu nou càrrec i l'ús de l'oficina de l'expresident

zentauroepp40719346 montilla181211121128

zentauroepp40719346 montilla181211121128 / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’expresident de la Generalitat José Montilla haurà de comparèixer en la comissió d’assumptes institucionals del Parlament per «retre comptes per la seva incorporació al consell d’administració d’Enagás».

CsJxCatERC i la CUP van sol·licitar la seva compareixença després de conèixer el seu nou càrrec (encara pendent de ser aprovat per la junta d’accionistes), malgrat que Montilla va explicar la setmana passada que deixarà de percebre la seva pensió com a excap del Govern al fitxar per Enagás. «Mai he utilitzat ni utilitzaré mitjans i espais públics per a activitats privades», va sentenciar l’expresident a Twitter: «Els que diuen el contrari menteixen», va assegurar.

El diputat anticapitalista Carles Riera, va sostenir en un missatge als mitjans que es tracta d’un cas de «portes giratòries i duplicitat de càrrecs i sous, i d’incorporació a una de les empreses que vulneren el dret de tota la població a disposar dels subministraments bàsics». ERC va qüestionar també l’assignació econòmica vitalícia que percep com a exlíder del Govern i va criticar «les portes giratòries».

Per la seva banda, el portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, va qualificar d’«error greu» el fitxatge de l’expresident, perquè implica «mesclar el públic i el privat». En declaracions a Ràdio 4, Pujol va afirmar que «l’ètica i l’estètica en política són fonamentals» i Montilla «hauria de tenir molt clar» el valor de la institució que ha representat.

Notícies relacionades

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, va demanar a Montilla que renunciï a la seva oficina d’expresident per «decència». «Les portes giratòries no són ètiques i, a més, són sospitoses», va escriure a les xarxes socials.

El grup taronja també es va queixar del fitxatge. El president d’aquest grup parlamentari, Carlos Carrizosa, va criticar el PSC acusant-lo d’«haver interioritzat males pràctiques dels líders separatistes». Cs va demanar suport a la resta de partits per impulsar una «proposició de llei de supressió de tots els privilegis, incloent-hi les oficines dels expresidents».