CONTROL AL CONGRÉS

El PP i Vox aviven l'incendi que pateix Interior

La dreta demana a Marlaska que dimiteixi pel cessament de Pérez de los Cobos

El Govern, a través de l'Advocacia de l'Estat, exigeix revocar la investigació del 8-M

perez-de-los-cobos / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’oposició de dretes va sortir aquest dimecres en bloc contra el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la crisi al si de la Guàrdia Civil. La destitució del cap de la Comandància de Madrid, Diego Pérez de los Cobos, per l’informe aportat a la investigació judicial sobre les manifestacions del 8-M a la capital i els contagis de Covid-19 va copar bona part de la sessió de control. 

Tant el PP com Vox van exigir la sortida del ministre. Però la tensió lluny de baixar va pujant aquest dimecres, amb hores de diferència, es van conèixer dues informacions noves: primer, al migdia es va saber que l’advocacia de l’Estat, que representa el Govern central, va demanar la revocació de la investigació penal del 8-M acusant la jutge Carmen Rodríguez-Medel de convertir la instrucció «en una causa general sobre la gestió de la crisi sanitària»; i a última hora de la tarda, Marlaska va informar que en rellevava al número tres de la Guàrdia Civil, un relleu pactat prèviament i aliè a aquesta crisi, però que augmenta la sensació de soroll. El general de divisió Félix Blázquez González substituirà el tinent general Fernando Santafé

La fuga del Roldán

El matí va començar al Congrés amb tots els focus apuntant Marlaska. Primer, en el seu intercanvi amb Pedro Sánchez, Pablo Casado va demanar la marxa de Marlaska («sobra», va afirmar) i va acusar l’Executiu de «sabotejar la independència judicial» i «emmordassar» els espanyols. «Des de [Luis] Roldán ningú havia tacat així la Guàrdia Civil», va assenyalar el líder del PP, recordant el director general de l’institut armat que es va escapar el 1993.

El president va contestar amb una constant en els seus debats amb el cap de l’oposició: identificar-lo amb la ultradreta. «Si vostè parla com Vox, actua com Vox i vota com Vox, si no és el mateix, comença a semblar el mateix que Vox. I això és un problema per a la democràcia espanyola», va etzibar Sánchez.

Després, l’enfrontament ha pujat diversos graus, amb el número dos dels conservadors, Teodoro García-Egea, acusant el Govern de «fulminar tot el que el molesta» i recordant un precedent que va tenir lloc fa més d’un segle, quan el fundador de la Guàrdia Civil, Francisco Javier Girón, duc d’Ahumada «es va negar a complir un ordre del general Ramón Narváez», quan aquest era president del Govern. El vicepresident segon i  líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, li va demanar que aclarís si estava cridant a la «insubordinació» de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. Fonts del PP van apuntar més tard que en cap cas aquest era el missatge que volia traslladar el seu número dos. 

La querella

I finalment, el mateix Marlaska va haver de contestar a set preguntes sobre la crisi en l’institut armat, augmentada amb la dimissió del seu director operatiu, Laurentino Ceña, dimarts. Aquell dia, Marlaska va reduir l’incident a un «procés natural» de «canvis d’equips» i va anunciar un augment del sou de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Un intent de frenar el malestar en l’institut armat, segons el PP i Vox. Diversos diputats populars han insistit en la necessitat que el ministre marxi i l’han acusat de «robar la democràcia», no respectar la divisió de poders i «trair la Guàrdia Civil». Des de Vox, la portaveu adjunta, Macarena Olona, va anunciar que el seu partit es querellarà contra el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, i la directora general de l’institut armat, María Gámez. «Vostè, o els seus subordinats, cauran», va augurar en el seu torn de paraula mirant Marlaska. 

Una mica més caut que el dia anterior, quan havia demanat la dimissió en un missatge a Twitter, el portaveu de Cs, Edmundo Bal, es va centrar en la pujada salarial acabada d’aprovar. «¿Creu vostè que la Guàrdia Civil és tonta?», li va preguntar al ministre el dirigent de Cs, aliat del Govern en les successives pròrrogues de l’estat d’alarma.

Com el dia anterior, Marlaska va desvincular la crisi al cos de la millora en els sous, va insistir que desconeix el controvertit informe sobre el 8-M i va negar qualsevol «ingerència» en un procés judicial envoltat de polèmica. 

El delegat del Govern

Notícies relacionades

El 5 de juny, declararà el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, per haver autoritzat la marxa del Dia de la Dona. I en aquest moment, exercint la defensa de Franco, l’Advocacia de l’Estat va exigir que es revoqui la investigació i va acusar la jutge. El recurs, al qual va tenir accés Europa Press, va ser presentat el 20 d’abril, és a dir, un mes abans que s’elaborés l’informe de la Guàrdia Civil que es relaciona amb el cessament de Pérez de los Cobos.

Al llarg de 18 pàgines, es denuncia que la instructora ha ignorat les disposicions de l’estat d’alarma per als tribunals i ha vulnerat el dret del delegat del Govern a un procés amb totes les garanties,de manera que sol·licita a l’Audiència que declari la seva nul·litat.