CORONAVIRUS I EL 8-M

La Guàrdia Civil assenyala el ministre Illa i el doctor Simón en el seu últim informe

Apunta que tenien un «profund coneixement dels riscos» del coronavirus a Espanya «almenys des del 5 de març», quan van prohibir un congrés religiós a Madrid

Els investigadors de l'operació Sanitari indiquen que «no s'hauria d'haver autoritzat cap concentració a la Comunitat de Madrid» aquella setmana, tampoc la del 8 de març

Salvador Illa y Fernando Simón, durante una de sus comparecencias para explicar la gestión de la pandemia de coronavirus desde la Moncloa, el 8 de mayo.

Salvador Illa y Fernando Simón, durante una de sus comparecencias para explicar la gestión de la pandemia de coronavirus desde la Moncloa, el 8 de mayo. / MONCLOA / BORJA PUID DE LA BELLACASA

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Els «responsables sanitaris» tenien un «profund coneixement dels riscos de la malaltia» almenys des del 5 de març, i a partir d’aquesta data «no s’hauria d’haver fet cap manifestació o concentració de persones a la Comunitat de Madrid». Són les conclusions de l’últim informe que la Guàrdia Civil ha entregat en l’operació Sanitari a la jutge Carmen Rodríguez-Medel, que investiga si hi va haver un delicte a l’autoritzar aquestes manifestacions. El contingut d’aquest informe va provocar la destitució, dilluns, del coronel Pérez de los Cobos, superior jeràrquic dels guàrdies civils que porten les indagacions.

La jutge ha imputat el Delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, que haurà de declarar davant el 5 de juny. Però les investigacions de la Guàrdia Civil apunten al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i al director del Centre de Coordinació i Alertes Sanitàries, el doctor Fernando Simón, com aquests «responsables sanitaris» que coneixien la gravetat del coronavirus el 5 de març, tres dies abans de la celebració a Madrid de la manifestació del Dia de la Dona i l’acte polític de Vox. Els investigadors es basen per fer-ho en el testimoni de diversos dirigents d’esglésies evangèliques a Espanya.

5-M. «No es pot fer»

Tres directius de la Federació d’Assemblees de Déu a Espanya (FADE), un grup d’esglésies evangèliques, han prestat declaració davant la Guàrdia Civil. Anaven a celebrar un congrés a Madrid els dies 19, 20 i 21 de març. Tots tres coincideixen que el 5 de març van tenir una reunió al Ministeri de Sanitat en la qual hi va haver el ministre Salvador Illa, el doctor Fernando Simón i el secretari general de Sanitat, Faustino Blanco. El ministre va arribar a dir-los: «No, això no es pot fer», segons la declaració d’un altre dirigent evangèlic, Jorge Humberto Fernández Basso.

El Secretari Executiu del Consell Evangèlic a Madrid, Manuel Cerezo, va declarar a la Guàrdia Civil que «el ministre i el senyor Fernando Simón van afirmar que havíem de suspendre’l» i els van emplaçar per a una nova reunió a l’endemà, 6 de març. En aquesta trobada, segons les declaracions dels dirigents evangèlics, ja no hi va ser Salvador Illa, però sí que hi van participar Simón i Blanco. Llavors el doctor Simón els va anunciar: «Aquest congrés no es pot celebrar sota cap concepte» pel risc de contagis per als assistents i la salut pública.

Un altre dels dirigents evangèlics que va estar en les reunions, Juan Carlos Escobar, va assenyalar en la seva declaració que Fernando Simón els va parlar d’un «escenari greu de pandèmia» i que el seu congrés «no es podia celebrar de cap manera». Els líders religiosos van demanar llavors a les autoritats sanitàries que els enviessin un document per escrit per suspendre el seu congrés mundial, al qual estava previst que hi assistissin unes 8.000 persones, cosa que finalment van aconseguir.

Se n’autoritzen d’altres

La Guàrdia Civil remarca que es va prohibir aquesta celebració i se’n van autoritzar d’altres «en dates posteriors, quan el nombre de contagis acreditats era superior» i assenyalen «a tall d’exemple» que manifestacions com «la del 8-M, Dia Internacional de la Dona, tenien prevista la participació d’un milió de persones». Els instructors del cas, un capità i un tinent de la Unitat de Policia Judicial de Madrid, van trucar a les promotores de la manifestació del 8M per prendre’ls declaració, però van rebutjar aquesta opció, segons l’informe entregat a la jutge.

La investigació sobre si les autoritats sanitàries i polítiques van haver de suspendre les manifestacions celebrades a Madrid entre el 5 i el 14 de març inclou altres dades que podrien apuntar al Ministeri de Sanitat, com que el 9 de març es va permetre viatjar a Espanya a nombrosos seguidors italians que van anar a València el dia del partit de la Champions entre l’equip valencià i l’Atalanta de Bèrgam. Aquests seguidors no van poder anar al partit, que va ser a porta tancada, però sí que van deambular per bars i carrers, segons l’informe de la Guàrdia Civil.

Tensió en la investigació

La jutge va ordenar a la Guàrdia Civil recollir tota la informació disponible. Els investigadors recullen en els seus informes que la Delegació del Govern de Madrid els facilita informació «incompleta» i que el Centre d’Alertes que dirigeix Fernando Simón encara no l’hi ha enviat, malgrat que l’hi han sol·licitat «diverses vegades» des del dia 8 d’abril. 

Notícies relacionades

Els informes assenyalen el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, dirigent local del PSOE, per autoritzar 130 manifestacions a la ciutat entre el 5 i el 14 de març. I aporten un correu intern de la Delegació de Govern, difós el matí del 2 de març entre els empleats en què se’ls demana que mantinguin el distanciament social. La Guàrdia Civil conclou que, en aquesta data, «la Delegació de Govern tenia consciència del perill que suposava la celebració de reunions i manifestacions».

En la documentació entregada a la jutge, els guàrdies civils recullen també unes declaracions del ministre de Ciència, Pedro Duque, sobre la recerca d’una vacuna per a la Covid-19 i conclouen que «el Govern ja coneixia des del mes de gener la gravetat real de l’epidèmia del coronavirus»