CONSELL DE MINISTRES

Marlaska redueix la crisi en la Guàrdia Civil a un «procés natural»

El ministre nega que el cessament de Pérez de los Cobos al capdavant de l'institut armat es degui a l'informe del 8-M

Anuncia la pujada de sou en aquest cos i la Policia Nacional en plena tempesta interna

undefined53034627 el ministro del interior  fernando grande marlaska  durante 200406171851

undefined53034627 el ministro del interior fernando grande marlaska durante 200406171851 / Moncloa

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Fernando Grande-Marlaska ha defensat aquest dimarts que la destitució de Diego Pérez de los Cobos al capdavant de la Guàrdia Civil, que ha provocat una crisi en l’institut armat i les crítiques de l’oposició i les associacions de jutges, entra dins del normal. Un simple relleu que no té res a veure amb la investigació que estava duent a terme la Guàrdia Civil sobre el 8-M i l’expansió de la pandèmia. «És un canvi dins dels equips, un procés natural de substitució basat en la confiança. No té cap altra raó», ha dit el ministre de l’Interior.

La notícia del cessament de Pérez de los Cobos, cap de la Comandància de la Guàrdia Civil i encarregat del dispositiu per frenar el referèndum de l’1-O a Catalunya, es va conèixer dilluns. Segons Grande-Marlaska, es deu a motius de «confiança», que no ha arribat a concretar. Fonts de l’institut armat, en canvi, assenyalen que el «detonador» de la destitució van ser «el to i el contingut» de l’informe aportat a la investigació judicial sobre les manifestacions del 8-M a Madrid i els contagis de coronavirus, una investigació per la qual el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, ha sigut citat a declarar com investigat el 5 de juny per haver autoritzat la marxa del Dia de la Dona.

El cessament ha provocat la dimissió del director operatiu de la Guàrdia Civil (número dos del cos), Laurentino Ceña, que serà substituït, ha anunciat el ministre, per Pablo Salas Moreno, fins ara cap del servei d’informació del cos. També ha motivat la sortida en bloc de l’oposició, que considera confirmades les seves sospites d’ingerències polítiques en el poder judicial. El PP, Vox i Cs reclamen la compareixença al Congrés del titular d’Interior. «Aquest Govern es distingeix per bones paraules al Parlament i mà de ferro a l’hora de fulminar tot aquell que els destorba en els seus plans totalitaris», ha assenyalat a TVE el número dos dels populars, Teodoro García Egea.

«S’estan fent remodelacions. La substitució, cessament, de Pérez de los Cobos es deu a aquesta política raonable de reconstitució de nous equips, dins de l’àmbit de la màxima confiança que tot dirigent polític planteja», ha dit Marlaska. Després, quan li han preguntat sobre la pèrdua d’aquesta «confiança», a què es devia i en quin moment s’havia produït, el ministre ha evitat transmetre’n els motius. «No és perdre la confiança ni no perdre-la. És envoltar-se de les persones de més confiança», ha contestat.

L’informe

Marlaska ha sigut molt més clar a l’hora de negar que ell conegués el polèmic informe sobre el 8-M. Després del cessament de Pérez de los Cobos, la jutge Carmin Rodríguez-Medel, instructora de la causa sobre l’autorització de la marxa del 8-M, va dictar una providència en la qual avisava Interior que la Guàrdia Civil havia de reportar aquest assumpte només a ella i «guardar rigorosa reserva sobre les seves investigacions».

Notícies relacionades

«No, no tinc l’informe. Després de més de 30 anys com a jutge, tinc molt clar quina és la funció d’un jutge i de qualsevol poder de l’Estat», ha dit el ministre, negant qualsevol «ingerència», durant una compareixença en què ha anunciat, precisament aquest dimarts, en plena tempesta interna, l’aplicació del tercer tram de l’equiparació salarial de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional. La mesura, que ve heretada del Govern del PP, suposarà una despesa de 247 milions d’euros per la pujada de sou dels agents.

Minuts després, el líder dels conservadors, Pablo Casado, ha escrit a Twitter: «És un insult a la Guàrdia Civil i a l’Estat de dret que Sánchez tapi el cessament del responsable de la investigació sobre els presumptes delictes del 8-M, amb l’equiparació salarial que va aprovar el PP fa dos anys i s’havia negat a pagar. Exigim responsabilitats immediatament».