CONTROL AL CONGRÉS

Sánchez busca tornar atreure ERC a la majoria de la investidura

El president lloa l'«actitud constructiva» dels republicans davant de la crítica de Rufián per pactar amb Cs

Casado acusa el Govern de «sabotejar la independència judicial» amb la crisi a la Guàrdia Civil

undefined53130941 spanish prime minister pedro sanchez addresses the first que200415120057

undefined53130941 spanish prime minister pedro sanchez addresses the first que200415120057 / ANDRES BALLESTEROS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha rebut aquest dimecres les crítiques d’ERC amb gest impertorbable, responent als atacs amb agraïments. El Govern vol tornar a atreure els republicans a la majoria de la investidura, que s’ha fracturat arran de la gestió de la pandèmia i les successives pròrrogues de l’estat d’alarma sol·licitades pel president.

ERC va ser determinant en la reelecció de Sánchez, al permetre amb la seva abstenció que tirés endavant, a canvi d’una taula de diàleg sobre el «conflicte polític» a Catalunya entre l’Executiu i la Generalitat. L’organisme no s’ha tornat a reunir des que es va aprovar el confinament. Els republicans, en un context preelectoral, lluitant amb JxCat pel vot independentista, volen que la taula faci una nova reunió al més aviat possible. Sánchez ja ha dit que manté el seu compromís, però de moment ha eludit posar data a aquesta pròxima cita. Tampoc ho ha fet aquest dimecres, durant la sessió de control al Govern al Congrés.  

«El programa del Govern està vigent. Ho reivindico. Crec que és més necessari que mai», ha dit Sánchez al portaveu parlamentari d’ERC, Gabriel Rufián. «Agraeixo que el seu grup s’abstingués en la investidura i agraeixo l’actitud constructiva que ha tingut el seu grup a l’hora d’anar convalidant decrets llei», ha continuat el president.  

«Vostès fan matemàtica en lloc de política. Elegeixen 10 vots de la dreta a canvi de res, i no 13 vots republicans a canvi d’ajuts socials. És molt perillós donar-li aire a la dreta», li ha dit Rufián, al·ludint al pacte entre el Govern i Cs perquè els taronges tornessin a recolzar la pròrroga de l’alarma. «Tenen un compromís amb nosaltres: una taula de diàleg i negociació», li ha recordat el líder republicà.

«Reactivarem la comissió de diàleg. Mantindrem els nostres compromisos d’investidura. I agraeixo de nou la seva voluntat constructiva», ha insistit Sánchez.

Petició de dimissió

Notícies relacionades

Just abans, l’intercanvi entre el president i el líder del PP, Pablo Casado, s’ha ajustat als seus agres patrons tradicionals. Casado ha demanat la dimissió del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska («sobra», ha dit), per la recent crisi dins de la Guàrdia Civil, que segons el seu parer mostra la presumpta intenció de l’Executiu de «sabotejar la independència judicial» i voler «emmordassar el poble espanyol».    

«Si vostè parla com Vox, actua com Vox i vota com Vox, si no és el mateix, comença a semblar el mateix que Vox. I això és un problema per a la democràcia espanyola», li ha contestat Sánchez.