ELS ARGUMENTS

¿Per què el Govern no va prohibir les manifestacions del 8-M?

El PP i Vox han encoratjat la teoria que vincula les marxes feministes amb el contagi de la Covid-19 però no sobre altres concentracions

Partits de futbol, la Mascletà de València i el congrés ultra van coincidir el cap de setmana

zentauroepp47272014 8m200527130836

zentauroepp47272014 8m200527130836

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PP i Vox han alimentat la idea que les manifestacions feministes del 8-M per celebrar el Dia de la Dona van contribuir a augmentar els contagis de coronavirus a Espanya. Un argument que des del Govern s’ha negat (de fet, es va encoratjar a no manifestar-se) però que ara investiga una jutge a Madrid després d’una denúncia. La jutge Carmen Rodríguez-Medel ha demanat a la Guàrdia Civil un informe que ha provocat el cessament del cap del cos, el coronel Pérez de los Cobos.

Aquell cap de setmana del 7 i 8 de març es van celebrar també un congrés de Vox, partits de futbol i altres manifestacions col·lectives, com la Mascletá que preludia les Falles de València, i partits de la Lliga de futbol. Totes aquestes concentracions públiques serien les últimes registrades a Espanya abans de la declaració de l’estat d’excepció, el 14 de març.

1. Els arguments del PP

Pablo Casado ja va relacionar el divendres 20 de març el «pic» d’encomanats per coronavirus d’aquells dies amb les concentracions multitudinàries que es van realitzar amb motiu del Dia de la Dona, el diumenge 8 de març. Fonts de la direcció van aclarir després que es referia al «repunt» que han registrat les estadístiques, amb un augment clar d’infectats a partir de dilluns, 9, quan, per exemple, la Comunitat de Madrid va ordenar tancar els centres educatius.

Segons el líder del PP, «va ser irresponsable encoratjar a manifestar-se, malgrat que el seu partit també va animar a protestar en les concentracions que es van fer per tot Espanya i alguns dels seus dirigents hi van participar».

Vox s’ha apuntat a aquesta teoria i ha obviat que el seu partit va celebrar la seva Assemblea General aquell mateix 8 de març i que va congregar més de 10.000 persones. Dos dies després, el secretari general de la formació ultra i diputat, Javier Ortega Smith, va revelar que estava contagiat de Covid-19, cosa que va provocar que se suspenguessin les sessions presencials al Congrés dels Diputats i que altres companys de Vox revelessin que també estaven malalts.

2. El sistema de contagis

Segons els experts, el temps d’incubació del virus és de cinc dies i mig. Des que apareixen els símptomes i aquests s’agreugen i el cas entra en el còmput oficial, passa una mitjana de set. Així que les conseqüències del 8-M i els possibles contagis en aquestes concentracions es poden començar a notar en les estadístiques a partir del dia 20 de març.  

3. La rèplica del Govern

L’Executiu de coalició del PSOE i Unides Podem ha afirmat per la seva part que el cap de setmana del 8-M no hi havia cap recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els criteris de la qual s’han seguit a l’hora de lluitar contra la pandèmia, que parlés de prohibir concentracions públiques a l’aire lliure. Tot i que va advertir que si algú tenia símptomes de Covid-19, que no hi anés i es quedés a casa.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, que va anar a les marxes morades com altres companyes del Govern i la dona del president Pedro Sánchez, Begoña Gómez. Les dues, així com la vicepresidenta Carmen Calvo, van patir posteriorment Covid-19. Calvo va estar ingressada i Montero va haver de guardar quarantena durant diverses setmanes.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, també ha respost en diverses ocasions als arguments de la dreta sobre la influència de les manifestacions del 8-M. «Aquell dia hi va haver una pluralitat d’actes públics, partits de futbol i actes de partits polítics per tots coneguts», ha dit, per insistir: «No hi havia cap dada objectiva de les autoritats científiques o metges que determinés la necessitat de suspendre qualsevol concentració pública».

Notícies relacionades

El director del Centre de Coordinació d’Alertes Sanitàries, Fernando Simón, va descartar aquell divendres 6, després del Consell de Ministres, que es tanquessin les escoles, com finalment es va produir, i preguntat sobre les manifestacions previstes per al cap de setmana va arribar a dir que «si un fill meu vol anar-hi, no li diré que no», tot i que va reclamar que aquelles persones que tinguessin símptomes de coronavirus, es quedessin a casa. Les escoles es van tancar el 13 de març en nou comunitats autònomes, inclosa Catalunya.

Simón afirmava que prohibir concentracions públiques no tenia gaire sentit si no es prenien altres mesures com tancar el transport públic.