POLÈMICS INFORMES SOBRE EL 8-M

Dimiteix el número dos de la Guàrdia Civil després de la destitució de Pérez de los Cobos

Renúncia en recolzament al coronel cessat per investigar els vincles entre el 8-M i la pandèmia

El director adjunt operatiu de l'institut armat s'havia de jubilar la setmana que ve

guardia-civil / periodico

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

El director adjunt operatiu (DAO) de la Guàrdia Civil, el tinent general Laurentino Ceña, ha presentat la seva dimissió aquest dimarts, segons confirmen a EL PERIÓDICO fonts coneixedores de la decisió, que s’ha pres l’endemà que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaskadestituís com a cap de l’institut armat a Madrid el coronel Diego Pérez de los Cobos, que estava a la unitat que investiga la possible vinculació entre la manifestació del 8-M i la propagació del coronavirus. Aquest mateix dimarts, Marlaska ha anunciat en la roda de premsa del Consell de Ministres que Pablo Salas Moreno serà el nou número dos de la Guàrdia Civil.

Fonts de la Guàrdia Civil van explicar que el tinent general Ceña estava en «radical» desacord amb la destitució de Pérez de los Cobos i va presentar la seva dimissió «irrevocable» al ministre Marlaska com un «gest d’honor». «Podia haver callat i esperar una setmana a jubilar-se, però ha preferit l’honra als barcos», recalca un oficial que ha servit a les seves ordres.

La investigació del 8-M

La destitució del coronel Pérez de los Cobos es va deure a una «pèrdua de confiança», segons fonts del Ministeri de l’Interior. Fonts de la Guàrdia Civil van explicar que el detonant havien sigut els informes que guàrdies civils de Madrid en servei de la Policia Judicial han entregat a la jutge Carmen Rodríguez-Medel, encarregada d’investigar si alts càrrecs polítics o sanitaris van cometre algun delicte al permetre la manifestació del 8-M a Madrid.

Després de rebre els informes de la Guàrdia Civil, la jutge ha imputat per prevaricació el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, que està citat a declarar el 5 de juny. En aquests documents de la investigació s’apunta al coordinador d’Alertes Sanitàries, el doctor Fernando Simón, i fins i tot al ministre de Sanitat, Salvador Illa. La jutge prova d’esbrinar si tenien dades sobre la pandèmia del coronavirus que els haurien obligat a prohibir les concentracions d’aquell cap de setmana.

El coronel Pérez de los Cobos s’hauria negat a donar als seus superiors detalls de la investigació en marxa. La jutge havia exigit confidencialitat i els guàrdies civils només havien d’informar-la a ella. En aquest sentit, la magistrada va enviar ahir un escrit a Interior en el qual explicava que els agents només li havien de donar informació a ella, a risc de cometre un delicte. 

El número 2

Notícies relacionades

El DAO és el cap operatiu de la Guàrdia Civil, subjecte a l’autoritat de la Direcció General, un càrrec de nomenament polític, i l’únic càrrec que no té límits de temps, tret que demani voluntàriament el cessament o sigui rellevat. Ceña va ser nomenat per Grande-Marlaska l’agost del 2018 i havia d’haver-se jubilat el passat 23 de març. Interior va prorrogar-ne el mandat per l’emergència generada pel coronavirus fins al 2 de juny, el pròxim dimarts.

Nascut a Colunga (Astúries) el 1955, és llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Saragossa. Va tenir el primer destí a l’Acadèmia Regional de la Guàrdia Civil a Sabadell (Barcelona), i va ascendir a tinent general el 2016.