COMPAREIXENÇA AL SENAT

Díaz deixa clar que la derogació laboral es farà amb diàleg social i sense presses

La ministra de Treball es desmarca de la posició d'Iglesias, vicepresident i líder del seu partit

Assenyala que l'anul·lació seguirà «el seu curs», però que la lluita contra la pandèmia és prioritària

18/02/2020 La ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz, comparece en rueda de prensa tras el Consejo de Ministros en Moncloa, en Madrid (España), a 18 de febrero de 2020.

18/02/2020 La ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz, comparece en rueda de prensa tras el Consejo de Ministros en Moncloa, en Madrid (España), a 18 de febrero de 2020. / Eduardo Parra - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha comparegut al Senat per primera vegada des que es va formar el Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem. La cita no s’havia produït abans perquè entre la investidura i aquest dilluns ha arribat a Espanya una pandèmia que ha posat en renou el mercat laboral (entre molts altres sectors) i també ha provocat una enorme polèmica política. Dimecres passat, socialistes i morats van arribar a un acord amb EH Bildu en el qual es comprometien a derogar la reforma laboral de manera «íntegra» a curt termini, abans que finalitzin les mesures extraordinàries davant el coronavirus. El pacte amb els ‘abertzales’, després rectificat, buscava assegurar que el partit basc s’abstenia en la pròrroga de l’estat d’alarma, però va provocar un enorme malestar a tots els sectors. Des de socis de Pedro Sánchez com el PNB, fins als empresaris i els sindicats, passant pel mateix Govern, amb Nadia Calviño injuriant-lo i Pablo Iglesias defensant-lo.

Díaz, una dirigent molt pròxima al vicepresident segon, s’ha situat en una posició intermèdia, però ha deixat clar que la derogació s’aprovarà comptant amb la patronal i les centrals sindicals. No n’ha donat terminis, però ha fixat com a prioritat la lluita contra el coronavirus. Tampoc ha entrat en si l’anul·lació serà total, una possibilitat que rebutja el PSOE, que defensa que sigui només dels seus aspectes «més lesius», perquè altrament s’incorreria en un «buit legal».

«La derogació de la reforma laboral seguirà el seu curs, i ho farà com sempre, amb diàleg social. Ha de ser abordada al més aviat possible, però li recordo que estem en una pandèmia. Ho farem quan sigui possible», ha dit la ministra d’Ocupació, desmarcant-se així de les paraules d’Iglesias.

La divisió interna

Dijous passat, el líder d’Unides Podem va dir sobre el pacte amb EH Bildu: «‘Pacta sunt servanda’ [expressió en llatí per deixar clar que el pactat obliga]. En l’acord d’Unides Podem amb el PSOE per a la legislatura, la investidura i el Govern de coalició no es parla de derogació parcial. Es parla de la derogació de la reforma laboral, i això és un acord de Govern de coalició. En el pacte que es va firmar ahir, que validen els màxims responsables dels tres grups parlamentaris, aquest és l’acord. «‘Pacta sunt servanda’».

Notícies relacionades

Les seves paraules van evidenciar la divisió en el si de la Moncloa, ja que el PSOE havia rectificat el pacte original amb els ‘abertzales’, substituint-lo pel mateix enunciat fixat en l’acord de coalició entre Sánchez i Iglesias: només parlava de tombar la reforma, però sense donar terminis ni extensió de la derogació.

Va ser Calviño qui va forçar aquesta rectificació. Hores després que Iglesias fixés la seva posició, la vicepresidenta econòmica va deixar clar que la seva era l’oposada. «Seria absurd i contraproduent obrir un debat d’aquesta naturalesa i generar la més mínima inseguretat jurídica en aquest moment», va assenyalar.