PLE DEL PARLAMENT

L'oposició demana a Torra que aclareixi l'horitzó electoral

El PSC dona per esgotat el mandat i el president i els comuns renyeixen

El PPC demana al cap del Govern que se sotmeti a una qüestió de confiança

zentauroepp53485915 pla general de l hemicicle durant el minut de silenci per le200521111908

zentauroepp53485915 pla general de l hemicicle durant el minut de silenci per le200521111908 / Job Vermeulen Parlament

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

L’oposició ha rememorat aquest dijous al Parlament la declaració institucional que va pronunciar el president de la Generalitat, Quim Torra, el 29 de gener per donar per liquidada la legislatura. Torra va assegurar que anunciaria la data de les eleccions després de l’aprovació dels pressupostos i va admetre que la relació entre JxCat i ERC com a socis de Govern era insostenible. L’esclat de la pandèmia va allunyar la crida a les urnes, però el PSC i els comuns, i fins i tot ERC per boca del seu president, demanen aclarir ja l’horitzó electoral.

«No li estem demanant eleccions, això depèn de vostè, però li estem demanant que faci honor al seu compromís d’explicar a la societat catalana quan tindrà l’oportunitat de decidir qui ha de liderar la nova etapa política», ha etzibat el primer secretari del PSCMiquel Iceta, en el ple del Parlament. El socialista ha insistit que la prioritat és la lluita contra la Covid-19, però ha afirmat que «no sobra reflexionar sobre si l’actual Govern és el millor instrument per liderar aquests esforços». «Nosaltres creiem que no [...] Si se sent desprotegit pels seus socis, si proclama una evident divisió interna i que la legislatura està esgotada, ¿quin és el motiu real per allargar-la?», s’ha preguntat.

Els comuns han insistit en aquest assumpte i han defensat que una vegada passi l’emergència sanitària «Catalunya necessita eleccions». Una demanda que fa temps que posen sobre la taula perquè els catalans decideixin qui i quines majories han de liderar l’etapa post-Covid. Jéssica Albiach i Torra han protagonitzat un dur enfrontament durant la sessió de control, perquè el president ha etzibat que «mai tants pocs havien defraudat a tants en tan poc temps», pel pacte del Govern central amb Cs per allargar l’alarma. Albiach ha replicat a Twitter que «mai cap president de la Generalitat havia agafat tant gust a fer de cap de l’oposició».

Notícies relacionades

La CUP també ha sigut contundent i ha assegurat que «el seu Govern és un Govern en crisi» per les confrontacions constants entre JxCat i ERC: «El Govern s’ha demostrat incapaç de plantar cara a la recentralització perpetrada per l’Executiu amb l’excusa de la pandèmia», ha dit el diputat Carles Riera.

Els populars, en canvi, han reclamat a Torra que se sotmeti a una qüestió de confiança: «Si creu que pot fer front a l’escenari més complex de la humanitat des de la segona guerra mundial, després de l’emergència sotmeti’s a una qüestió de confiança per verificar si continua o no amb el recolzament de la Cambra», l’ha desafiat el parlamentari Daniel Serrano. I ha avisat que no és temps d’oportunisme polític ni de «jugar a la ruleta russa» amb escenaris electorals quan hi pot haver un rebrot de la pandèmia.

Temes:

Govern Catalunya