VOTACIÓ PER UNANIMITAT AL PARLAMENT

L'oposició força una investigació sobre la gestió del Govern a les residències

Dures crítiques a l'actuació de la Generalitat i a la mercantilització dels geriàtrics

ERC vota a favor de la comissió amb escassa autocrítica, criticant l'Estat i l'«herència» rebuda

zentauroepp15768021 avis200312100022

zentauroepp15768021 avis200312100022

5
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

A instàncies de la CUP, el Parlament ha aprovat per unanimitat la creació d’una comissió d’investigació sobre la gestió de la pandèmia a les residències de gent gran a Catalunya. L’oposició ha criticat de forma contundent l’actuació de la Generalitat en el debat previ a la votació. ERC –que gestiona la conselleria de Benestar– ha plantejat esmenes i finalment hi ha votat a favor. Els republicans han acollit amb indissimulat enuig el suport anunciat dies enrere pels poscovergentes a aquesta iniciativa. Esquerra ha eludit gairebé tota autocrítica en la seva gestió, ha qüestionat la creació de la comissió en l’actual situació d’alarma i ha assegurat que les residències «han sigut una prioritat» del Govern, ha criticat l’Estat i l’«herència» rebuda d’un model mercantilitzat.

El parlamentari cupaire Vidal Aragonès ha remarcat en la presentació de la iniciativa la precaritat de les treballadores de les residències, amb sous inferiors a mil euros, amb una càrrega de treball superior a la dels convenis i les males praxis d’algunes grans empreses, que eren prèvies al coronavirus. Aragonès ha reclamat una xarxa clara pública de titularitat i gestió pública dels geriàtrics davant l’arribada dels fons d’inversió al sector. El diputat de la CUP ha apuntat que alguna de les esmenes d’ERC a la comissió pretenien desviar el focus i convertir la iniciativa en una comissió d’estudi.

«Poc interès per la gent gran»

El principal partit de l’oposició, Ciutadans, ha carregat durament contra el Govern «pel poc interès de la Generalitat en l’atenció a les persones grans». La diputada Noemí de la Calle ha acusat els partits del Govern, amb les seves esmenes a la creació de la comissió, d’intentar «diluir» aquesta iniciativa, i ha evitat entrar en la qüestió del canvi de model de gestió de les residències, afirmant que això s’aborda ja en una altra comissió d’estudi.

El PSC i la «moneda de canvi» 

«Ens sorprèn que JxCat o ERC considerin que crear una comissió d’investigació és fer politiqueig, ERC va utilitzar la creació d’aquesta comissió i el ple monogràfic com a excusa per votar contra l’estat d’alarma de fa 15 dies i el vicepresident Aragonés va dir que era trist fer partidisme i avui anunciava que li donaria el seu suport», ha denunciat el diputat del PSC, Raul Moreno. «És trist utilitzar-ho com a moneda de canvi», ha insistit, en relació amb la posició d’Esquerra, que ha votat en dues ocasions en contra de la pròrroga de l’estat d’alarma. Els republicans, al seu torn, acusen el PSC d’haver dinamitat el diàleg amb el PSOE.

 Moreno ha apuntat a la necessitat de parlar del model de gestió de les residències perquè «no s’ha fet cap canvi substancial», i de les retribucions escasses de les professionals dels geriàtrics. «JxCat i ERC, còmplices de perpetuar les retallades, no han revertit aquesta situació, no dubten a donar 43.000 euros per pacient a la sanitat privada, però en els mòduls residencials tot són problemes», ha dit Moreno.

«Desmercantilitzar el sector»

També Marta Ribas, de Catalunya en Comú Podem, ha parlat d’una resposta tardana del Govern. «Plovia sobre mullat, [les residències disposen de] serveis de control i governança difusa, que han patit retallades del PP en l’Estat, de governs convergents, i la no reversió dels mateixos durant els últims cinc anys». Ribas ha denunciat la mercantilització del servei i ha proposat canvis en les residències com «no externalitzar a proveïdors privats, incrementar el pressupost més enllà dels pressupostos per incrementar tarifes al sector; millorar les condicions laborals, avaluar la viabilitat de les residències més afectades i que s’incorporin a la xarxa pública, i desmercantilitzar el sector amb una llei de concertació social». El PPC també ha sigut molt crític amb l’actuació de la Generalitat, però ha obviat entrar en la gestió privada de les residències.

ERC: les residències han sigut «una prioritat»

Marta Vilalta, portaveu d’ERC, s’ha mostrat disposada al debat per «investigar el que faci falta». «La protecció de les persones a residències ha sigut una prioritat per a aquest Govern, es van prendre decisioens abans que en altres territoris i de l’estat d’alarma», ha assegurat, fent fins i tot un agraïment als consellers de Salut i Benestar per la seva actuació i assegurant que es va dotar de material als centres. Vilalta ha centrifugat les crítiques parlant de l’«incompliment» de l’Estat respecte a la llei de la dependència, de la decisió del Govern de centralitzar la compra de material a l’inici de la pandèmia i de «l’herència» rebuda. «O de com els fons d’inversió fan negoci», ha afegit Vilalta, per a qui l’anomenada ‘llei Aragonès’, rebutjada per tota l’oposició, permetia, ha assegurat, «prioritzar la qualitat per sobre del preu, i els criteris ambientals i de proximitat». La parlamentària republicana ha criticat que s’impulsi la comissió d’investigació ara», enmig d’una situació d’emergència».

Aragonès parla de «dècades d’infrafinançament»

Notícies relacionades

Prèviament, en el ple parlamentari, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, atribuïa també a la gestió d’anys anteriors bona part de la situació dels geriàtrics catalans. El conseller ha fet una lleu autocrítica sobre la falta de mitjans de protecció individual en les residències, però ha assegurat que no hi ha hagut «deixadesa ni mala praxi». Aragonès ha mostrat la seva posició favorable a la comissió d’investigació i sí que ha assumit crítiques en la qüestió de la falta de mesures de protecció i, sense entrar en detalls, s’ha mostrat obert a «posar al dia el model residencial», que ha atribuït a «dècades d’infrafinançament, d’un desplegament partint de les necessitats» i per a això ha demanat un debat «honest i rigorós».

Josep Maria Forné, de Junts per Catalunya –grup que va anunciar el vot a favor dies enrere, cosa que va fer enfadar ERC– ha fet certa autocrítica, com la necessitat d’actuar «amb més flexibilitat», però ha destacat la situació d’excepcionalitat generalitzada que es produeix «en circumstàncies anàlogues», segons l’OMS. Forné ha lamentat, com ERC, l’infrafinançament dels geriàtrics, prioritzant el preu sobre la qualitat en les adjudicacions i també el mal finançament de la llei de dependència i la millora de salaris.