DEBAT AL CONGRÉS

Casado consumeix la seva amenaça i vota 'no' a la pròrroga

El líder dels populars acusa Sánchez d'actuar «com un pollastre sense cap» i d'estar cada vegada «més sol»

Abascal insta el Tribunal Constitucional a resoldre amb urgència el seu recurs contra l'estat d'alarma

zentauroepp53473339 el l der del partido popular  pablo casado  interviene en el200520110731

zentauroepp53473339 el l der del partido popular pablo casado interviene en el200520110731 / Pool

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Feia setmanes que Pablo Casado avisava que el seu grup parlamentari no recolzaria més pròrrogues de l’estat d’alarma. Els 88 diputats populars van avalar les tres primeres ampliacions i es van abstenir en la quarta. No obstant, aquest dimecres, el líder dels populars va consumar la seva amenaça i va votar en contra de mantenir 15 dies més en vigor la mesura extraordinària. La raó que va esgrimir el president del PP va ser clara, seria una «irresponsabilitat» avalar un estat d’alarma que suposa «un forat negre per a les llibertats personals».

El rebuig dels conservadors es va sumar al de VoxJxCatERC, la CUPCompromís Fòrum Astúries. Casado va aprofitar el distanciament d’alguns d’aquests partits que fa uns mesos van recolzar la investidura de Sánchez per acusar la solitud de Sánchez. «Cada vegada més sol, més aïllat feble», li va etzibar el cap popular al president de l’Executiu després de lamentar que actuï «com un pollastre sense cap canviant de socis i d’estratègia».

Crítica a la gestió

Justament, en els recolzaments va ser on Casado va voler centrar els seus atacs. Va criticar que des de la Moncloa hagin convertit la votació de l’alarma en una «una subhasta amb els separatistes i proetarres». «Nosaltres no utilitzem ETA» va sentenciar després de recriminar als socialistes que fessin «ullets» a Bildu després que la formació basca anunciés la seva abstenció. En la mateixa línia, va insistir que «els que busquen la destrucció d’Espanya tenen clar que [Sánchez] sempre dona més».

El president del PP també va posar en el punt de mira la gestió de la crisi del coronavirus. Segons va dir, el líder dels socialistes és «la cara del fracàs» per no haver arribat a temps. «Mirant als ulls a les gairebé 28.000 famílies que han perdut un ésser estimat [...] ¿mirant als ulls a aquestes persones els diria que el seu Govern ha gestionat bé aquesta crisi?», li va qüestionar. Les dures paraules de Casado van fer que Sánchez  acusés el líder de l’oposició d’haver dimitit de la seva responsabilitat d’Estat.

Desafiament

Notícies relacionades

«La fatxenderia política». Així va descriure Santiago Abascal el procedir del Govern per amenaçar amb la suspensió dels ertos si dequeia l’estat d’alarma. Una mesura excepcional contra la qual Vox va presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional, que ahir Abascal va instar que es resolgui de manera urgent. El dirigent d’extrema dreta va apuntar que la qüestió d’inconstitucionalitat registrada és «probablement la més important plantejada des del 1978».

Abascal també va voler portar el debat al Congrés les manifestacions de l’última setmana i mitja en diferents punts del país contra el Govern. «Aquí un espanyol que també està animant i instigant aquestes protestes, ¿què farà?», va desafiar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, després de denunciar que la policia està identificant les persones que porten banderes pels carrers. Una realitat que el ministre ja va negar dimarts passat. A més, des de la tribuna de la Cambra baixa, Abascal va instar a participar en les manifestacions en cotxe que ha convocat Vox a tot Espanya dissabte.