el 17-A

Interior ha denegat el 34% dels ajuts sol·licitats pel 17-A per no ser al lloc de l'atemptat

El Defensor del Poble exposa també al seu informe que un altre 10% de les peticions no han sigut acceptades perquè no es presenten lesions ni seqüeles

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Ministeri d’Interior ha denegat el 34% de les peticions d’ajuda sol·licitades com a víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona) del 17-A del 2017 perquè no complien el requisit de presència directa al lloc dels fets, i un 10% més per no presentar lesions ni seqüeles. 

Així consta a l’Informe anual del Defensor del Poble relatiu al 2019, entregat aquest dimecres al Congrés dels Diputats, arran d’una queixa que va plantejar una associació d’afectats pel terrorisme, que va denunciar que el 80% dels ajuts sol·licitats al Ministeri d’Interior per les víctimes havien sigut desestimats. 

El Defensor del Poble aporta al seu informe les dades remeses per la Direcció General de Recolzament a les Víctimes del Terrorisme, que detalla que 137 persones van ser ateses en els dies posteriors als atemptats, i que del total dels 549 expedients iniciats se n’han resolt el 74%, i un 26% estan en tramitació, 141 expedients en el moment de l’enviament de l’informe. 

Respecte a les sol·licituds per danys personals, han sigut estimades el 100% de les formulades per mort i incapacitat permanent, un 44% per lesions no invalidants i un 19% de les corresponents a incapacitat temporal, segons l’informe. 

El Defensor del Poble també detalla que s’han estimat un 95% dels ajuts sol·licitats per a assistència immediata i un 31% dels formulats per a assistència sanitària i psicològica. 

Notícies relacionades

Al contrari, el 34% de les sol·licituds presentades han sigut desestimades per incompliment del requisit de presència directa i el 10%, per inexistència de lesions o seqüeles conseqüència de l’atemptat, ja que és necessari confirmar-hi la presència del sol·licitant atenent als límits d’espai i temps delimitats pels informes oficials de les forces i cossos de seguretat de l’Estat. 

En aquest sentit, el Defensor adverteix al seu informe que s’ha desestimat tota sol·licitud en la qual el peticionari no figuri a les llistes de ferits facilitades per la Generalitat, o que del contingut de la denúncia o declaració no es desprengués la seva presència directa a l’espai i temps delimitats als informes de la Secretaria d’Estat de Seguretat o dels Mossos d’Esquadra.