desescalada de la crisi del coronavirus

El Govern rebutja que la Comunitat de Madrid passi a la fase 1 dilluns

Sanitat accepta la proposta de Catalunya que només avancin el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran

zentauroepp52707808 graf4671  madrid  09 03 2020   la presidenta de la comunidad200410182520

zentauroepp52707808 graf4671 madrid 09 03 2020 la presidenta de la comunidad200410182520 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró / Juan Ruiz Sierra / Agencias

El Govern central ja ha comunicat a la Comunitat de Madrid que no passarà aquest dilluns, 11 de maig, a la fase 1 de la desescalada, segons han informat Europa Press fonts de l’Executiu autonòmic. Finalment, tot i que ha avalat la capacitat assistencial de l’autonomia, s’ha inclinat per «esperar que el sistema de detecció de l’Atenció Primària estigui més consolidat per al canvi de fase». Més enllà que les dades sanitàries no acompanyen la proposta, la dimissió de la directora de Salut Pública de l’Executiu regional, Yolanda Fuertes, ha fet inevitable la negativa de la Moncloa.

Quant a Catalunya, Sanitat ha acceptat la proposta de la Generalitat que només les zones del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran avancin a la fase 1 de la desescalada, segons l’agència ACN. La resta (Barcelona, la seva àrea metropolitana, GironaLleida i la Catalunya central) es mantenen en la fase 0.

La decisió sobre quins territoris passen de fase l’anunciarà de forma oficial el ministre de Sanitat, Salvador Illa aquesta mateixa tarda, després de mantenir una reunió amb totes les autonomies en el Consell Interterritorial de Sanitat, segons la ministra portaveu, María Jesús Montero. 

La renúncia de Yolanda Fuentes es va produir aquest dijous. La directora de Salut Pública de Madrid es va negar a firmar la petició de passar de fase al considerar que no es complien les condicions sanitàries i es corria el risc d’un rebrot. Era el mateix que argumentaven els experts més reconeguts i els mateixos tècnics de l’Executiu regional.

Reunió amb empresaris

La dimissió va arribar just un dia després que el Govern regional anunciés que sol·licitaria avançar en la desescalada. La presidenta Isabel Díaz Ayuso ha reconegut aquest divendres que el criteri principal per demanar al Govern el pas de la regió a la fase 1 de la desescalada no és sanitari, sinó econòmic, ja que el va adoptar després d’haver-se reunit amb un grup d’empresaris.

L’argument no se sosté si s’examinen els requisits que exigeix el Govern per passar de fase. Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, ha dit aquest matí que «el component de salut pública és el que té més pes a l’hora de passar de fase».

També ha reconegut que la dimissió de Fuentes es va deure al fet que no volia avalar l’informe.  Posteriorment, ha afirmat a Twitter que l’Executiu regional «seguirà els passos que el Govern central decideixi. Però som una autonomia que ha controlat l’epidèmia, ha reforçat el seu sistema sanitari i sap el que fa».

Iglesias: «Ritmes més lents»

Notícies relacionades

Aquest matí, Pablo Iglesias havia acusat Díaz Ayuso de pretendre «guanyar posicions polítiques jugant amb una cosa tan seriosa com és salvar vides». En una entrevista a Radiocable, Iglesias ha considerat «raonable» que el ritme de la desescalada «vagi amb uns ritmes més lents». «Els números són evidents i la gent està escandalitzada», ha lamentat el vicepresident segon de Drets Socials, que ha recordat que Madrid i Barcelona, «per les seves poblacions característiques», han patit un impacte més greu a les ucis.

Díaz Ayuso ha respost Iglesias al cap de pocs minuts, assegurant que «no sap el que ha passat a Madrid ni ha donat un cop de mà en cap moment» durant la crisi. «Hem sigut nosaltres sense la seva ajuda i sense gairebé material els que ens hem hagut d’estar buscant la vida», ha assegurat a ‘Telecinco’.

‘Coronavirus avui’