DE FRANCO AL CORONAVIRUS

L'extrema dreta desafia el confinament amb diverses manifestacions

Un moviment anomenat Stop Confinamiento proposa una marxa cap als ajuntaments aquest dissabte. Ataquen Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Iker Jiménez, entre d'altres

La Falange i altres grups ultres convoquen manifestacions a Madrid i Barcelona. Proven d'aprofitar l'«odi al Govern per traslladar Franco del Valle de los Caídos»

manifestaciones-ultraderecha

manifestaciones-ultraderecha

5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Un moviment anomenat Stop Confinamiento, creat a Telegram i que compta amb 5.500 inscrits, crida a sortir als carrers aquest dissabte, 2 de maig, desafiant l’estat d’alarma. Els seus promotors asseguren que «ho portem a la sang» i animen a mobilitzar-se i anar «a les dotze davant del teu ajuntament per demanar el final d’aquest confinament criminal». Recorden el 2 de maig de 1808, quan «la població de Madrid va començar una protesta popular que va ser durament reprimida, amb què va començar la guerra de la Independència». Diuen no tenir «colors» polítics i estar organitzats «per la llibertat i difondre la veritat»,  tot i que exigeixen la dimissió de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

El Ministeri de l’Interior està «monitorant» a través dels serveis d’Informació de Policia Nacional i Guàrdia Civil aquest moviment de protesta i ha detectat que té «vincles» amb elements d’extrema dreta.  De fet, un rastreig pels seus canals de Telegram (n’hi ha un a cada comunitat autònoma) descobreix missatges inequívocs com «els socialcomunistes infames ens governen i assassinen els nostres vells amb la pitjor gestió del món» i altres que arriben a insinuar que els avis morts del Covid-19 formen part d’un pla del govern: «Hi ha una agenda ideològica (eutanàsia) de l’esquerra. I en el sistema sanitari hi ha un clar control de l’esquerra».

Encendre la flama

«A Stop Confinamiento hi ha una sopa de lletres ideològica. Per ordre d’aparició, hi ha gent d’ultradreta barrejats amb conspiranoics, fins i tot anarquistes. N’hi ha d’altres que simplement odien el Govern i també hi ha friquis.  Busquen persones cansades del confinament per intentar encendre una flama», assenyala a EL PERIÓDICO un analista de xarxes socials que ha estudiat el moviment.

Aquest analista remarca que «alguns d’aquests ultradretans ja odiaven el Govern pel trasllat de la mòmia de Franco, que és una ferida que encara supura i veuen en el coronavirus una oportunitat per atacar-lo». Són aquests elements d’ultradreta els que es consideren «d’importància policial» perquè podrien «generar problemes d’ordre públic».

Trump i Spiriman

Molts dels que integren Stop Confinamiento segueixen a les xarxes socials dirigents de Vox, que han denunciat davant del Tribunal Constitucional l’estat d’alarma. També defensen Donald Trump i altres personatges com el metge granadí Jesús Candel, conegut com a Spiriman i que va liderar mobilitzacions massives contra el deteriorament de la sanitat andalusa quan governava el PSOE. Aquest doctor és molt crític amb el confinament decretat pel Govern.

Els missatges que es creuen entre els inscrits a aquest moviment reflecteixen algunes obsessions de grups que defensen teories de la conspiració en l’aparició del Covid-19. «El Govern està comprat per (el magnat George) Soros i va recolzar la creació i l’entrada del virus a Espanya. Ens volen com a esclaus i controlats», escriu un. En aquest sentit, s’assenyala com a participant en la conspiració el presentador de televisió Iker Jiménez, de qui s’afirma que «ha treballat sempre per a Cuatro, i per tant, per a Soros. La seva missió és fer venir por a la gent amb el virus».

La influència de les torres 5G en la transmissió del  virus, una altra de les teories de la conspiració encoratjades per la ultradreta a les xarxes socials és present a Stop Confinamiento. Al Regne Unit i els Països Baixos ja hi ha hagut atacs físics a aquestes torres. Alguns dels integrants d’aquests grups rebutgen també les vacunes com a tractament adequat per a la pandèmia i en general qualsevol malaltia vírica.

Full de ruta

El moviment disposa d’un «full de ruta» per als seus seguidors. Aquests dies han d’«agrupar-se amb els seus veïns» i provar de convèncer-los. «Proveu de substituir els aplaudiments de les vuit de la tarda per accions consensuades. Accions no violentes a les cues del supermercat». Han iniciat una «campanya a les xarxes socials per desmuntar les bases científiques de la teoria infecciosa» del coronavirus. El divendres 1 de maig proposen un dia «de reflexió» i fer una visita als pares, «no importa on siguin».

El 2 de maig, l’ordre és «anar al teu ajuntament a entregar al teu alcalde la carta de tot el que has perdut durant el confinament  i durant la gestió pèssima d’aquesta pandèmia. Fes-lo responsable moral d’aquestes pèrdues. Digues-li que acabaràs el confinament unilateralment perquè no vols continuar perdent, perquè continuar tancat ja no és una opció possible per a tu.»

Stop Confinamiento ha distribuït per Telegram una guia per a les mobilitzacions en la qual dona consells als qui surtin al carrer incomplint l’estat d’alarma. «Tingues la teva càmera o micròfon a mà i grava tot el que passa si la policia t’ha parat i t’estan fent un butlletí de denúncia». Si algun dels seus activistes és detingut, els suggereixen: «No et resisteixis, és inútil. Si tens advocat de confiança i amb coratge digues-li que has sigut objecte d’una detenció il·legal per un estat d’excepció encobert».

La Falange

Per la seva part, La Falange ha convocat oficialment una manifestació a Madrid per al mateix dia i a la mateixa hora que Stop Confinamiento i amb arguments similars. La Delegació del Govern l’ha prohibit. La formació d’extrema dreta, actualment coalitzada amb altres grups, ha recorregut aquesta decisió davant del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

La seva mobilització consistirà en un homenatge als morts pel coronavirus i conclourà davant la seu del Ministeri de Sanitat «per denunciar la política criminal duta a terme per l’esmentat organisme, plena de mentides i falsedats, i incapaç d’emprendre amb eficàcia i rapidesa mesures urgents contra aquesta pandèmia». Els organitzadors preveuen entregar mascaretes i guants per evitar contagis.

Sota el lema ‘Nos vemos en las calles’, demanen que es porti una bandera d’Espanya amb crespó negre. El cartell de la manifestació mostra, a més dels polítics del govern, el magnat George Soros i el doctor Fernando Simón, un muntatge fotogràfic amb un grup de periodistes i presentadors com Antonio García Ferreras, Ana Pastor, El Gran Wyoming i Jordi Évole, entre d’altres.

A Madrid i a Barcelona

Notícies relacionades

A més, s’està posant en marxa una altra mobilització per xarxes socials. La cita és diumenge 3 de maig a dos quarts de set de la tarda a la plaça de Colón de Madrid, lloc de les últimes manifestacions contra el Govern. Aquesta vegada es proposa anar-hi dins dels vehicles particulars de cada un. El lema és ‘Basta ya. Gobierno dimisión’, sobre una enorme bandera d’Espanya amb un crespó negre. Inclou el rebuig de «mesures absurdes» a portar el país a la fallida.

La quarta mobilització d’extrema dreta s’anuncia per a la tarda del 7 de maig a Barcelona, per part d’un grup anomenat Moviment Cívic 12 d’Octubre. Es tracta d’un grupuscle dirigit per Angel Hernández Guardia, que va ser càrrec d’España Responde. Aquesta organització, al davant de la qual hi havia l’empresari resident a Suïssa José Manuel Opazo, va dir que havia finançat protestes com el boicot a l’ofrena floral de la Diada el 2019. En l’actualitat estan dividits entre acusacions de deutes i impagaments.