reunió telemàtica

Torra demana a Sánchez que permeti a Catalunya gestionar el desconfinament

El president assenyala que els 14.000 milions promesos a les autonomies ja estaven previstos des d'abans de la crisi

Considera poc prudent permetre la sortida a menors a partir del dia 27

torra-decla / periodico

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Canvi de to, a més dialogant, però amb el fons habitual. Aquest és el resum que va fer Quim Torra aquest diumenge de la reunió entre Pedro Sánchez i els presidents autonòmics. El nou cavall de batalla –superat ja el de la sortida de les criatures al carrer, que tot i que cueja ja ha baixat d’intensitat– és qui dirigeix el desconfinament.

«A diferència d’altres ocasions he vist el president Sánchez més receptiu», va apuntar Torra a la tele roda de premsa després de la reunió. Tot i que amb això no en va tenir prou el president català: «La imposició, la caixa o faixa, no és la millor manera d’abordar una pandèmia. I ha quedat clar que un model descentralitzat, com l’alemany, ha funcionat millor que el jacobí, com el francès».

Més precaució

Això sí, va concedir Torra que Sánchez es mou ara de manera «més cauta», segurament perquè «no tot ha anat tan bé com s’esperava», i va dir que, «mentre que el confinament no hi havia territoris, ara, per al desconfinament, sembla que sí que són necessaris». No és coherent, va venir a dir el cap de l’Executiu català.

Una altra cosa és quins territoris es desconfinen i com. I, sobretot, qui ho decideix. D’acord amb el que va dir el mateix Sánchez dissabte, sembla que el Govern central no té previst cedir les regnes en aquest camp. El president del Govern espanyol va al·ludir, fins i tot, que aquest desconfinament asimètric per territoris que es durà a terme, no respectaria els límits administratius. «Ni d’autonomies, ni de províncies», va dir.

En la cimera, segons va exposar Torra, Sánchez no va ser tan explícit, tot i que mitjançant els seus silencis ja va donar alguna pista: «No ha esmentat les comunitats autònomes en cap moment», va afirmar el líder català.

Amb tot, i en aquest exercici de voluntarisme habitual de la Generalitat pel qual pretén demostrar que és capaç de manejar la pandèmia encara que no tingui les competències per fer-ho, Torra va explicar els passos del pla de desconfinament que el Govern català pretén aprovar ben aviat. Destaca un «certificat digital que acompanyarà al carnet de vacunació» que permeti distingir els ciutadans immunes dels que no ho són. «Amb màxim respecte a la privacitat, com proposen a Alemanya o el Regne Unit», es va anticipar Torra a les segures queixes i crítiques a la mesura.

Sense nou deute

Quant als plans econòmics, Torra va assenyalar que aquests 14.000 milions que Sánchez posarà a disposició de les comunitats són, de fet, els avançaments ja previstos per a aquest any i que, per tant, no hi havia cap dispendi afegit per part de l’Executiu central

Torra va recordar que la despesa només sanitària de la pandèmia a Catalunya s’elevarà a més de 1.800 milions d’euros «que han de ser sufragats en la seva totalitat per l’Estat, mitjançant transferència. És a dir, sense crear nou deute de la Generalitat».

I els nens. Torra veu precipitat i «poc previngut» posar una data tan propera com és el dilluns 27 d’abril perquè surtin al carrer. El Govern català és partidari de seguir amb la metodologia i esperar que les xifres de noves infeccions permetin un final de la reclusió infantil segur per a tothom.

Panorama electoral

Notícies relacionades

Sobre les eleccions catalanes, en una entrevista a Catalunya Ràdio, diumenge, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va assegurar que Torra està concentrat en la gestió diària de la pandèmia i en la crisi social i econòmica que comportarà i, per tant, no es planteja la convocatòria d’eleccions autonòmiques, que va avançar que anunciaria després de l’aprovació dels pressupostos.

«No ens plantegem eleccions ni calendari, ara el president està concentrat en la gestió de la pandèmia», ha dit la 'consellera, que ha assegurat que tots els membres del Govern estan coordinats per fer front a aquesta crisi sanitària, malgrat la desconfiança manifesta entre els dos socis –JxCat i ERC– a què va al·ludir Torra per anunciar l’avançament electoral.