CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS

Torra demana per carta a Sánchez els informes en què es basa per relaxar el confinament

El president insisteix a reclamar a l'Executiu que no aixequi les mesures d'aïllament total

Anuncia que si el Govern no rectifica, la Generalitat prendrà «mesures» basades en la protecció

jdomenech53031527 barcelona  spain   05 04 2020   a handout picture made avail200405123353

jdomenech53031527 barcelona spain 05 04 2020 a handout picture made avail200405123353 / CATALAN REGIONAL GOVT HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta a Pedro Sánchez en què insisteix a demanar-li que no aixequi el confinament total i li reclama els informes sanitaris i epidemiològics en què es basa el Govern per decidir relaxar les mesures. La notícia de la missiva arriba poc abans que tingui lloc la videoconferència de Sánchez amb els presidents autonòmics.

Torra reitera el seu argument que relaxar el confinament «provocarà un augment de contagis i el col·lapse del sistema sanitari a Catalunya», segons els informes de què disposa el Govern. El president adjunta a la seva carta una llista de persones «representatives» del sector de la ciència i la investigació que recolzen la petició de l’Executiu català.

Entre els que avalen la petició que no s’aixequi el confinament total figuren, a més dels experts del Departament de Salut, el comitè d’experts que assessora al Govern i la «pràctica totalitat» d’hospitals  catalans, col·legis professionals i associacions representatives del sector sanitari.

Prendre «mesures» si Sánchez no rectifica

Notícies relacionades

En la seva intervenció durant la conferència de presidents autonòmics, Torra –segons la informació difosa pel Govern– ha carregat contra la decisió del Govern de permetre l’accés al treball parcial a partir de dilluns, qualificant-la de «temeritat» i «imprudència absoluta» i ha apel·lat a informes científics contraris a aquesta mesura. També ha anunciat que si no es corregeix la mesura, el Govern prendrà les seves pròpies «mesures i decisions». Unes mesures que segons fonts de Presidència i del Govern no consistiran en actes d’«insubmissió» institucional a la decisió de Sánchez, sinó en garanties de protecció a la ciutadania mitjançant plans i instruccions per evitar contagis.

Situació crítica a les residències

A l’hora de descriure la situació actual, ha xifrat en el 89% el grau d’ocupació en les unitats de cures intensives (uci) de Catalunya, i ha qualificat de «crítica» la situació a les residències geriàtriques.