POLÈMICA JUDICIAL

Iceta creu que els presos del procés haurien de passar el confinament a casa si el reglament ho permet

El líder del PSC defensa que siguin tractats com la resta de reclusos i assegura que no entén l'actitud del Suprem

50856010 59

50856010 59 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del PSC, Miquel Iceta, considera que «no s’han de fer distincions entre presos» i que, per aquesta raó, els independentistes empresonats pel procés haurien de poder passar el confinament a casa seva si el reglament així ho permet per als que ja estiguin treballant a l’exterior.

«Crec que no s’han de fer distincions: tots els presos en tercer grau poden passar el confinament a casa i els que estaven exercint tasques fora de la presó també s’hi poden acollir, segons el que estableix el reglament penitenciari», ha exposat aquest dilluns en una entrevista a Ràdio 4.

Per Iceta, no té sentit tractar els presos independentistes –que tenen el segon grau i se’ls aplica l’article 100.2 que els permet sortir a treballar i fer voluntariat– de manera diferent a la resta d’interns i per això haurien de ser els funcionaris del Departament de Justícia de la Generalitat –que té les competències penitenciàries– els que analitzessin cada cas concret per després, atenent la normativa, determinar on s’ha de passar el confinament.

Quan li han preguntat sobre això, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha respost que «l’estat d’alarma no suposa que es debiliti l’Estat de dret», per la qual cosa el líder socialista pot exercir la seva llibertat d’expressió sense cap trava. No obstant, va recordar que «en aquest país són els jutges els que jutgen i fan executar el que s’ha jutjat», i serà «el tribunal sentenciador (en aquest cas el mateix Suprem) i Institucions Penitenciàries els que hauran de decidir» el més convenient, decisió que podrà ser recorreguda si no es comparteix. «Vivim en un estat de Dret que permet la discrepància sempre dins dels límits processals», va agregar.

«No vaig entendre» el Suprem

En aquest sentit, ha admès «no entendre» la comunicació del Tribunal Suprem que advertia que es podia incórrer en risc de prevaricació si es permetia que els polítics presos passessin el confinament a casa seva.

«Sempre espero que el Suprem sigui una cosa així com l’última instància i que es pronunciï quan hi hagi decisions que consideri que no han respectat la legalitat. En aquest cas hi va haver una espècie d’actuació preventiva que jo, la veritat, no vaig entendre gaire», ha continuat. El Suprem va realitzar la seva advertència, en la seva condició de tribunal sentenciador, després que la consellera de Justícia, Ester Capella, hagués anunciat que les juntes de tractament de les presons estudiarien deixar-los sortir de presó.

Les juntes de tractament dels centres penitenciaris on compleixen les seves penes els líders de l’1-O van impedir la possibilitat de passar el confinament a casa, opció que la Generalitat va posar sobre la taula dimarts passat. 

Notícies relacionades

Iceta ha destacat que en tot aquest assumpte la Conselleria de Justícia «està actuant absolutament des del respecte a la llei, al reglament penitenciari i a la seva competència de presons, que és plena».