crisi sanitària

Núria Marín (PSC) critica la gestió «ineficaç» de la Generalitat en el coronavirus

«No he vist estratègia ni autoritat definides», afirma la presidenta de la Diputació de Barcelona

L'alcaldessa de l'Hospitalet respon a la missiva que va enviar ahir el president de la Generalitat demanant cooperació del món local

quim-torra-nuria-marin

quim-torra-nuria-marin

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

La presidenta de la diputació de Barcelona i alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC), ha respost aquest diumenge a la carta que ahir va enviar el president de la Generalitat, Quim Torra, en què demanava la col·laboració del món local per poder fer front a la pandèmia del coronavirus a Catalunya i a les conseqüències socials i econòmiques que el seguiran. «Espero i desitjo que per fi estiguem tots a l’altura quan arribi el moment», ha dit Marín, que també ha criticat la gestió de la Generalitat durant la pandèmia, especialment en relació amb la mortalitat en els geriàtrics. 

A la carta de dissabte passat, Torra agraïa al món local estar «a primera línia» de les conseqüències del Covid-19, i li demanava «cooperació» per poder treballar junts l’emergència, però també davant de les conseqüències econòmiques i socials que portaran l’aturada i el confinament. Marín ha respost taxativa: «serà un repte enorme, espero que estiguin a l’altura». La socialista ha donat per segur que els municipis seran els primers a provar de «recuperar l’economia» i «protegir les persones i les famílies que hagin sigut més afectades». 

Modificar lleis

Marín també ha agraït a Torra que esmentés que cal modificar les lleis que va aprovar el PP en la legislatura de Rajoy perquè els ajuntaments puguin rebaixar el seu sostre de despesa i tenir més capacitat financera. «Valoro molt tenir ara el recolzament del Govern de Catalunya», afirma Marín. I és que fonts de l’ens supramunicipal apunten que fins avui la Generalitat es mantenia en silenci amb aquesta situació que vivia el món local. «No podem recuperar el país si els ajuntaments no podem invertir», diu Marín. 

Notícies relacionades

No obstant, la carta de la socialista acaba amb un final amarg. És crítica amb la gestió del Govern en la crisi sanitària: «Mai he vist una estratègia ni una autoritat definides», afirma en relació amb la situació que estan vivint els geriàtrics, competència de la Generalitat. «Han arribat tard i malament, cosa que està provocant una gran angoixa als interns, familiars i cuidadors», diu.

La crisi de les residències per a la tercera edat no és l’«única» qüestió que ha generat «dubtes» a Marín. Fonts de l’ens apunten, per exemple, l’escassetat de tests per al món local i la delegació precipitada als ajuntaments de les beques de menjador. «Ara toca treballar per superar l’emergència, aprendre dels errors i deixar per a més endavant l’anàlisi i la crítica del que entenc que no s’ha fet ni de forma eficaç ni diligent», acaba la carta.