L'error dels testos debilita el Govern en plena emergència

L'Executiu assumeix que la compra va ser una equivocació i esquiva les crítiques d'ineficàcia

El PP, Vox i Ciutadans eleven les acusacions contra la gestió de Sánchez

zentauroepp52925520 pedro sanchez200325201326

zentauroepp52925520 pedro sanchez200325201326 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

En el moment més dramàtic de la crisi del coronavirus a Espanya, amb el sistema sanitari a punt del col·lapse i la incertesa de com i quan pot superar el país la catàstrofe, la política s’enreda en la seva pitjor versióMai hi va haver treva, és cert. Però el clima entre partits s’ha anat enterbolint aquesta setmana, amb una escalada de crítiqus que es va elevar encara més aqueest dijous després de conèixer-se que el Govern va comprar un lot de 9.000 testos de diagnòstic ràpid defectuosos que ara ha de tornar. 

La Moncloa assumeix que va ser un error i al·lega que en una voràgine de decisions sempre hi ha un marge d’equivocacions. Les dretes, el PP, Vox i Ciutadans entenen, en canvi, que aquest últim cas corrobora el que ja fa dies que assenyalen: que la resposta de Pedro Sánchez davant la pandèmia, a més d’arribar tard, resulta ineficaç i que arribarà un dia en què haurà d’assumir les responsabilitats per això.  

A ningú se li escapa que l’error per la compra de tests que no funcionaven a una empresa sense llicència és un revés que erosiona la reputació de l’Executiu en un moment crític. La pregunta és quins efectes pot tenir per a Sánchez aquesta equivocació quan l’emergència és tan urgent. A la Moncloa, asseguren, no perdran temps a valorar-ho i miren de girar full. «En tota gestió el que fa s’equivoca. És més difícil fer que comentar. I ara no podem perdre temps a comentar», resumeixen fonts de l’Executiu.

Sobre les crítiques de l’oposició, no hi ha resposta. Sánchez ha imposat al seu equip no caure en confrontacions, tot i que impera la sensació que alguns partits en lloc de voler treballar junts en volen treure avantatge. «No és el moment del soroll, és el moment del treball», contesten des del Govern als retrets, que aquest dijous es van multiplicar. 

El president del PP, Pablo Casado, va demanar a Sánchez aclareixi la compra del lot de proves ràpides a l’empresa Shenzhen Bioeasy Biotechnology. «Sánchez ha d’explicar per què el Govern no ha validat els testos que ha comprat i que no funcionen, i si s’han adquirit a una empresa sense llicència, com diu la Xina. Si és cert, estem davant d’una autèntica irresponsabilitat que ha de tenir conseqüències», va escriure a Twitter. Ja en el debat al Congrés aquest dimecres, el líder conservador va advertir el president que lleialtat no significa «barra lliure».  El seu número dos, Teodoro García Egea, va acusar l’Executiu de cometre «error rere d’error» al conèixer-se la compra de proves defectuoses. 

Notícies relacionades

Vox va tornar a demanar la destitució del responsable del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries, Fernando Simón. Ciutadans no va anar tan lluny. La seva presidenta, Inés Arrimadas, va comminar l’Executiu a no cometre noves equivocacions. «No ens podem permetre passos en fals en aquesta crisi. Això no pot tornar a passar», va plantejar. 

L’únic membre del Govern que va respondre a les crítiques va ser el ministre de sanitat, Salvador Illa, en la seva compareixença davant la comissió d’aquest departament al Congrés. Va demanar a l’oposició «maduresa política».