RATXA TRENCADA

Itàlia trenca la seva tendència a la baixa en contagis i en registra 4.492 en les últimes 24 hores

El número de morts baixa de nou, però ja assoleix els 8.165 morts

zentauroepp52934565 file photo  an employee controls the temperature of a man at200326172622

zentauroepp52934565 file photo an employee controls the temperature of a man at200326172622 / Daniele Mascolo

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Itàlia ha patit aquest dijous un nou cop al conèixer les noves xifres d’encomanats per coronavirus: segons el balanç diari que ofereix el servei de Protecció Civil, la tendència a la baixa de positius dels últims quatre dies s’ha trencat en les últimes 24 hores, quan s’han registrat 4.492 nous infectats. Per contra, la xifra de morts continua baixant i s’han comptabilitzat 662 morts, davant dels 683 de dimecres.

En el balanç total des de l’inici de l’epidèmia, la xifra de defuncions ja assoleix els 8.165; la d’infectats, 80.539, i la de pacients donats d’alta, 10.361 (999 en les últimes 24 hores). Si se segueix aquest ritme, demà divendres Itàlia podria superar la Xina i convertir-se en el primer país en número d’encomanats.

Davant la situació, aquest dijous corria un cert nerviosisme entre les autoritats de la regió de la Llombardia, que reflectia la tensió que es concreta en una cosa que ja s’ha remarcat diverses vegades per diferents institucions: la falta de testos massius, cosa que ‘amaga’ els casos positius que continuen sortint de les seves vivendes o convivint amb els seus familiars.

«Ha arribat el moment de permetre a tots els ciutadans que ho considerin necessari sotmetre’s al test (...), especialment si no presenten símptomes», ha dit Emanuele Monti, president de la comissió de Sanitat del Parlament nacional. «Especulacions vergonyoses», ha contestat Attilio Fontana, president de la Llombardia, il·lustrant que la regió ha fet o ha deixat de fer com aconsellaven les autoritats sanitàries centrals. «Massa persones arriben tard a l’hospital i en pèssimes condicions», ha rebatut Giorgio Gori, alcalde de Bèrgam, la ciutat amb la qual el virus s’està acarnissant. Preguntat per la situació espanyola, que probablement superarà l’índex de contagis d’Itàlia, Fontana ha remarcat que tenia un consell: «¡Quedeu-vos a casa vostra!».

Sense competència de la grip

Mentre les autoritats locals debaten sobre la millor tècnica per contenir el virus, Influnet, el centre de control de la grip en l’àmbit nacional, ha informat que «la grip anual està acabant, i per això serà més clar diagnosticar qui presenta símptomes de Covid-19».

Per sostenir les activitats econòmiques que estan patint les conseqüències de la pandèmia,  el Govern nacional ha filtrat que a principis d’abril aprovarà un nou decret econòmic per valor de 50.000 milions d’euros per ajudar les empreses i els treballadors. D’acord amb els primers avenços, tots els impostos quedarien ajornats i els tres diferents subsidis  de què disposa Itàlia, per a l’aturada forçada d’aquest període, tindrien una durada de sis mesos, i no dels dos mesos aprovats fins avui. Els economistes assenyalen que aquestes mesures augmentaran el dèficit del país, però tots citen també l’entrevista de dimecres a Mario Draghi (exdirector de la BCE) al ‘Financial Times’, en la qual ha dit que «estem en guerra» i que «s’ha d’actuar d’una manera forta i ràpida perquè la recessió no es transformi en depressió».  «Són necessaris els ajuts directes, garantits per l’Estat, endeutant-se», havia dit Draghi.

Mentrestant, Interior ha difós un nou autocertificat per poder-se desplaçar a l’exterior de la vivenda. És el quart, elaborat després que el Govern hagi aprovat un nou decret per afrontar l’emergència. La novetat introduïda diu que el ciutadà «coneix les sancions» per sortir al carrer sense motiu. Es tracta de multes d’entre 400 i 4.000 euros.

Nova llista d’activitats permeses

Notícies relacionades

Per la seva banda, després d’una llarga negociació amb els sindicats, el Ministeri de Treball ha canviat parcialment el decret sobre les activitats industrials permeses o prohibides en aquest període. Han sigut eliminades, entre d’altres, les indústries que fabriquen aparells per a l’agricultura i el comerç a l’engròs d’aparells per al transport, mentre que han sigut permeses les que produeixen radiadors, bateries, acumuladors elèctrics, les agències laborals i l’entrega de productes a domicili. També s’han tancat els centres d’atenció al client que no s’ocupin de l’emergència actual.

Antonello Soro, Autoritat per a la Protecció de Dades, aprova que, a través de tecnologia digital, es facin seguiments dels ciutadans positius que no són als hospitals. «És obvi que la durada (del control) ha d’estar estrictament relacionada amb la durada de l’emergència», ha dit, i ha remarcat que «d’una altra manera anem d’un model coreà al model xinès, confonent com a eficiència la renúncia a totes les llibertats, delegant la solució salvadora cegament a un algoritme».