13 jul 2020

Anar al contingut

CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: Les persones curades són gairebé el doble que les que han mort a Espanya

Han mort 4.089 pacients per Covid-19, però 7.015 més han rebut l'alta hospitalària

Madrid i Catalunya, les comunitats més afectades, també registren més recuperacions que defuncions

Beatriz Pérez

Coronavirus: Les persones curades són gairebé el doble que les que han mort a Espanya

Marta Perez

La falta de tests de detecció ràpida de casos de Covid-19 són un dels principals problemes que té el país a l’hora de comptabilitzar quants afectats pel virus hi ha entre les seves fronteres. No se sap del cert el número d’infectats: moltes persones són asimptomàtiques i d’altres, tenen símptomes lleus, es queden a casa amb la sospita d’estar encomanats, però sense que ningú ho pugui confirmar.

Segons el Ministeri de Sanitat, a Espanya hi ha, a 26 de març, 56.188 casos registrats de Covid-19 i 4.089 morts. I a més hi ha 3.679 pacients greus més ingressats en ucis. Però entre tanta penombra i incertesa hi ha una dada positiva: les persones curades, un total de 7.015, gairebé doblen les 4.089 mortes. Així, les recuperacions són 26,4 punts percentuals més que les morts. 

Encara és d’hora per saber quina és la taxa de mortalitat del coronavirus a Espanya, precisament perquè es desconeix la magnitud de la pandèmia. Les xifres d’aquests dies (amb pujades constants d’encomanats i morts) són descoratjadores, però no s’ha d’oblidar que tots els casos que surten a la llum ara corresponen a infeccions produïdes abans de la declaració de l’estat d’alarma, el dia 13, quan la gent circulava i interactuava sense cap límit. Els efectes del confinament i altres mesures preventives es començaran a notar en les pròximes setmanes, però no ara.

De moment se sap que hi ha més persones que surten curades dels hospitals que les que moren, almenys en 8 de les 17 comunitats autònomes d’Espanya. Andalusia, Aragó, les Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, el País Valencià, Extremadura, Melilla (amb només un mort) i Navarra sí que registren més morts que casos curats. Però Madrid i Catalunya, les dues regions més colpejades per la pandèmia, tenen 3.882 i 1.697 pacients curats respectivament, davant dels 2.090 i 672 morts. És a dir, cada dia surten de l’hospital més persones de les que moren. El País Basc, una altra de les autonomies més afectades amb 3.946 casos positius, ha comptabilitzat 621 altes hospitalàries davant de 180 defuncions.