Coronavirus

Interior alerta contra els altres virus: els informàtics

La Policia detecta un «enviament massiu» de correus electrònics amb virus per infectar ordinadors

Part d'aquest enviament es dirigeix a hospitals amb risc de trencar el seu sistema informàtic

undefined52877903 graf149  madrid  21 03 2020   captura de la se al de video i200323114125

undefined52877903 graf149 madrid 21 03 2020 captura de la se al de video i200323114125

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El comissari principal de la Policia Nacional, José Ángel González, ha fet una crida severa a la ciutadania sobre els perills informàtics que, com a malaltia oportunista associada, castiguen els espanyols en aquesta quarantena.

«Desconfiïn», ha dit el director operatiu de la Policia en la quotidiana roda de premsa emesa des del palau de la Moncloa. Els seus agents han detectat «un enviament massiu de correus electrònics» a particulars amb la intenció d’«infectar el nostre ordinador amb un virus informàtic, per adquirir dades i claus».

A més, la Policia investiga la difusió d’«un virus molt perillós» en correus dirigits a personal sanitari. Els remitents d’aquests correus «pretenen trencar el sistema informàtic dels hospitals».

La Guàrdia Civil està monitorant les xarxes, «però és important que qualsevol hospital que pugui tenir una amenaça, que ho comuniqui,» ha dit Laurentino Ceña, director operatiu de la Guàrdia Civil.

El seu homòleg González ha advertit: «Compte a l’obrir correus de procedència desconeguda». Però també ha cridat l’atenció «sobre les falòrnies a internet i les falses notícies. Desconfiïn», ha recomanat amb èmfasi. El número dos de la Policia ha donat compte de la detenció dels seus grups i unitats de delictes telemàtics de «més de 200 falòrnies amb la intenció de provocar por i pànic entre la població».

Entre les quals, un àudio que advertia d’una declaració de l’estat d’excepció i recomanava compres massives als supermercats. L’altra gran falòrnia que ha posat González com a exemple és la difusió del vídeo d’un motí en una presó, com si fos espanyola, quan es tracta d’un motí de fa dues setmanes en una presó italiana.

Més detinguts

Les detencions d’irresponsables per desobediència o resistència a l’autoritat han crescut durant el cap de setmana. La Guàrdia Civil, segons el seu director operatiu, ja ha detingut 113 persones i ha posat més de 20.000 denúncies. Aquest cap de setmana, les forces al seu càrrec han controlat 15.000 vehicles i més de 16.000 persones, amb un balanç de 372 denúncies per incompliment de les restriccions de mobilitat.

I això que, dissabte i diumenge, la circulació va baixar un 82% en els accessos a grans ciutats i un 87% en recorreguts interurbans, respecte al mateix cap de setmana de l’any anterior.

La Guàrdia Civil va buidar un bar d’Almeria dissabte, on un grup de persones bevien darrere la porta tancada. «No tindrem cap mirament. Actuarem amb tot el rigor que tinguem a l’abast», ha advertit Ceña.

Durant el cap de setmana, la Guàrdia Civil ha fet 4.764 denúncies i ha detingut 15 persones. En el mateix període, la Policia ha fet 7.007 denúncies i 61 detencions. El balanç total de dissabte i diumenge de Policia i Guàrdia Civil és, per tant, de 76 detinguts i 11.771 denúncies.

El total de detinguts de la Policia és ja de 364 i les denúncies, 30.245 denúncies, per la qual cosa el balanç total de Policia i Guàrdia Civil des que es va declarar l’estat d’alarma és de 50.245 denúncies i 477 detencions.

La Guàrdia Reial s’hi incorpora

Efectius de la Guàrdia Reial s’han integrat a les tasques de desinfecció i control de l’operació Balmis de l’Exèrcit. És la principal novetat comunicada pel tinent general Miguel Villarrolla en la mateixa roda de premsa.

El cap d’Estat Major de la Defensa ha explicat que els militars estan ja a 149 localitats, on treballen aquest dilluns 2.550 soldats.

Els soldats desinfectaran en aquesta jornada 73 residències de gent gran, i también, entre altres instal·lacions bàsiques, les estacions de tren de Sant Sebastià, Vitòria i Bilbao, i els aeroports de Loiu (Bilbao), Sevilla i Alacant.

A més, l’Exèrcit està col·laborant en el trasllat a Madrid de pacients moderats d’hospitals a hotels medicalitzats i en la custòdia del transport del Banc d’Aliments.

A la Fira de Madrid Ifema i la Fira de Barcelona, Defensa treballa en el manteniment diari dels campaments d’emergència per a persones sense sostre. A Madrid, a més, l’Exèrcit recolza la construcció de l’hospital de campanya que, sota iniciativa de la CAM, s’ha instal·lat al mòdul 9 del recinte firal.

Respecte a aquesta possibilitat a Catalunya, el tinent general Villarroya ha dit: «Posteriorment es veurà si hi ha noves peticions per augmentar aquesta col·laboració», recordant que actuen a petició de l’Ajuntament de Barcelona.

El cap d’Estat Major de la Defensa ha anunciat que hi haurà patrulles mixtes de seguretat entre militars i guàrdies civils i que el centre militar de farmàcia de Colmenar Viejo (Madrid) està centrat en la fabricació de rivavirina, paracetamol, hidrogel i «una solució inactivadora del coronavirus».

Fronteres

Notícies relacionades

Tant González com Ceña s’han referit a la feina relacionada amb l’exterior. González ha anunciat que es tanquen les fronteres respecte a països que no pertanyen a l’àrea fixada al tractat de Schengen i, per tant, Espanya tanca la frontera amb Ceuta i Melilla.

El director operatiu de la Guàrdia Civil, Ceña, ha referit diverses tasques desenvolupades per l’institut armat, entre els quals les gestions dels guàrdies civils de missió a Gàmbia i Cap Verd, que han facilitat la repatriació de 200 ciutadans de la UE.