debat sobre les mesures

El Govern descarta decretar el confinament total sense autorització del Govern central

Budó confia que Sánchez ofereixi la «cobertura legal» per dur-lo a terme

Buch acusa el Govern de col·locar-los una «camisa de força»

camisa-fuerzas / periodico

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha descartat aquest dilluns decretar el confinament total de Catalunya sense l’autorització del Govern central, una maniobra que va fer diumenge la Comunitat de Múrcia. La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha celebrat l’opció del president murcià, però ha desdenyat que l’Executiu català s’inclini per seguir aquest camí que implica suplantar les competències centralitzades en el Govern central. 

Budó confia que l’Executiu de Pedro Sánchez acabarà prenent la decisió d’aïllar el territori, perquè en la trobada telemàtica amb presidents autonòmics Torra va trobar complicitats. «Necessitem l’autorització perquè aquesta mesura sigui efectiva», ha justificat Budó en la roda de premsa diària per informar de l’última hora sobre la pandèmia. I ha apuntat que esperaran aquest plàcet, però que, mentrestant, el Govern fa el que està a les seves mans per donar arguments a les empreses perquè tanquin. «Només amb el confinament total garantirem que el sistema sanitari no es col·lapsi i els sanitaris puguin treballar amb totes les garanties i condicions», ha afegit.

Notícies relacionades

La portaveu del Govern ha recordat que Itàlia ha decretat el confinament total i ha etzibat que espera que Sánchez «no trigui tant com Giuseppe Conte a l’hora d’aplicar aquesta mesura». Segons el seu parer, sense l’aval de l’Estat no hi ha «seguretat jurídica i legal» perquè l’aïllament sigui efectiu. «Això no va de territoris i no va de política, va de salut, de salvar vides. Esperem que aviat ens donin la cobertura legal que les comunitats autònomes necessitem per afrontar i executar aquest confinament», ha conclòs.

El titular d’Interior, Miquel Buch, també ha desdenyat decisions unilaterals perquè posarien «en risc persones, treballadors i empreses». Buch ha acusat el Govern espanyol de col·locar una «camisa de força» i d’imposar una «subordinació» via recentralització de competències per evitar que la Generalitat prengui mesures pròpies contra el coronavirus. «Aquesta recentralització, aquesta subordinació que ens ha imposat el Govern central [mitjançant el decret de l’estat d’alarma] no ens permet prendre segons quines decisions. I si les prenguéssim, posaríem en risc les persones. I això és una cosa que la Generalitat no farà en cap cas», ha conclòs.