PEL CORONAVIRUS

Casado defensa tancar Múrcia però no Madrid

«Prefereixo que pequem per excés amb aquesta pandèmia», afirma el líder del PP

Diu que Iglesias no dona exemple al no quedar-se a casa després que la seva parella donés positiu

undefined52895893 graf735  madrid  23 03 2020   el presidente del pp  pablo ca200323172904

undefined52895893 graf735 madrid 23 03 2020 el presidente del pp pablo ca200323172904 / DAVID MUDARRA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Júlia Regué

El president del PP, Pablo Casado, va recolzar aquest dilluns el tancament total de la Regió de Múrcia, governada pel seu partit. El president de l’Executiu autonòmic, Fernando López Miras, va demanar diumenge a la nit el confinament de totes les persones que no participin en activitats essencials per assegurar el proveïment i la supervivència de la ciutadania. López Miras va firmar aquest dilluns una ordre perquè «l’autoritat competent», amb referència al Govern central, aprovi aquesta mesura.

Casado veu «assenyada» la petició de López Miras i reclama a l’Executiu de Pedro Sánchez que tingui en compte la «problemàtica» de cada autonomia. «Prefereixo que pequem per excés en aquesta pandèmia. Prefereixo prevenir que curar», va dir en una roda de premsa telemàtica que va oferir des de la seu central del partit. Segons les dades del Govern murcià, fins ahir havien mort tres persones pel Covid-19. És la comunitat amb menys casos. «L’objectiu és no arribar a les lamentables xifres d’altres autonomies», afirmen fonts de la direcció del PP. A més, afegeix un alt càrrec del partit, a la costa hi ha milers de segones residències i l’Executiu regional tem que sigui un pol d’atracció per als ciutadans que no compleixin el confinament a les seves vivendes habituals.

El president dels conservadors, per contra, no veu factible el tancament total de la Comunitat de Madrid. Casado va remarcar que coneix «bé l’operatiu» d’aquesta autonomia, que també està governada pel PP, amb Isabel Díaz Ayuso, al capdavant. I amb la informació que compta va donar a entendre que no veu possible la clausura de tots els serveis que no siguin essencials perquè pot afectar el «subministrament alimentari», «la pernoctació de professionals sanitaris o policials o fins i tot la capacitat operativa de les grans infraestructures de l’Estat», com l’aeroport.

En la intervenció davant dels periodistes, Casado va assegurar en diverses ocasions la seva intenció de no criticar l’Executiu perquè, va apuntar, «ja hi haurà temps de dirimir la incompetència», però va tancar la compareixença carregant contra el vicepresident, Pablo Iglesias, per no donar exemple i no guardar quarantena després que la seva parella, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, donés positiu en el test del virus. També va lamentar que Sánchez no hagi telefonat a José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid, la ciutat més colpejada pel Covid-19.

La Generalitat, a l’espera

Entre les preguntes de la premsa, no se li va plantejar a Casado en concret com veu el cas de Catalunya. El Govern ha fet del confinament total el seu principal cavall de batalla. Amb més o menys mà esquerra, segons sigui Quim Torra o Pere Aragonès qui ho demani. I el que reclama la Generalitat, ara, després d’una primera fase en què, sobretot, es va insistir en el tancament de la comunitat, és que es prenguin mesures «més dràstiques». I aquestes passen per suspendre tota l’activitat laboral, excepte la que s’inclogui en la llista de serveis bàsics, i, sobretot, el tancament de les grans infraestructures de transport. La Generalitat no entén que continuïn operant el Prat i Barajas.

Això sí, l’Executiu català va descartar ahir decretar el confinament total de Catalunya sense l’autorització del Govern. La consellera de Presidència i portaveu, Meritxell Budó, va celebrar la voluntat del president murcià tot i que –també com López Miras ara per ara–, va desdenyar que la Generalitat vagi a prendre la decisió pel seu compte.

Budó es va mostrar confiada que l’Executiu de Sánchez acabarà prenent la decisió d’aïllar el territori perquè en la trobada telemàtica de diumenge amb presidents autonòmics Torra va trobar complicitats. I va apuntar que esperaran aquest plàcet, però que, mentrestant, el Govern fa el que està a les seves mans per donar arguments a les empreses perquè tanquin. «Només amb el confinament total garantirem que el sistema sanitari no es col·lapsi», va afegir. La portaveu ha fet vots perquè Sánchez «no tardi tant temps com el primer ministre italià, Giuseppe Conte, a l’hora d’aplicar aquesta contundent mesura.

Canàries i Balears

Notícies relacionades

A les Canàries, l’Executiu autonòmic ha demanat al Ministeri de Sanitat que modifiqui l’ordre de tancament dels hotels per afegir una excepció a les illes en determinades circumstàncies, com la de mantenir obert algun establiment on allotjar turistes a qui els sigui impossible tornar a casa. Fa quatre dies quedaven 90.000 visitants a l’arxipèlag i ahir, segons els càlculs del Govern illenc, 10.000. 

A les Balears, la presidenta, Francina Armengol, reclama a l’Executiu «mantenir el tancament de ports i aeroports» tot i que «garantint els vols de sortida». Entre dimecres de la setmana passada i diumenge, van sortir de l’illa 17.500 turistes i calcula que el nombre dels que queden és «molt residual».