SOL·LICITUD PARLAMENTÀRIA

Els nacionalistes insisteixen que el Congrés investigui Joan Carles I

La petició es produeix després que Felip VI renunciés a l'herència del seu pare i el desposseís de la seva assignació

La iniciativa té en principi escàs recorregut, perquè la Cambra baixa sempre ha rebutjat aquest tipus de peticions

undefined52799298 graf7296  madrid  15 03 2020   fotograf a de archivo  tomada200318182913

undefined52799298 graf7296 madrid 15 03 2020 fotograf a de archivo tomada200318182913 / Paco Campos

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La possibilitat que el Poder Legislatiu investigui a la Monarquia torna a arribar al Congrés dels Diputats. Els partits nacionalistes i independentistes amb presència a la Cambra baixa (ERC, PNB, JxCat, EH-Bildu, CUP, Compromís i BNG) han registrat aquest dijous una iniciativa perquè una comissió parlamentària estudiï la fortuna de Joan Carles I i els seus presumptes negocis amb l’Aràbia Saudita. La petició es produeix després de les revelacions sobre comptes opacs del Rei emèrit, sumada a la notícia que Felip VI, el seu fill, era beneficiari d’una fundació ‘offshore’ en què es va ingressar una suposada donació de 65 milions d’euros provinents del país de l’Orient Mitjà.

Fins ara, el Congrés, gràcies als vots del PSOE i el PP, ha rebutjat sempre investigar la Monarquia, sota l’argument, avalat pels lletrats de la Cambra baixa, que l’article 56 de la Constitució diu que «la persona del Rei és inviolable i, per tant, no subjecta a responsabilitat», una norma que també es faria extensible al monarca emèrit.

La petició arriba en un moment especialment sensible per a la Prefectura de l’Estat. Davant de les revelacions sobre els comptes opacs, Felip VI va anunciar a través d’un comunicat diumenge passat, un dia després que es decretés l’estat d’alarma pel coronavirus, amb tot Espanya semiconfinada, que renunciava a l’herència del seu pare i li retirava l’assignació que fins ara rebia a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat. El Rei va pronunciar dimecres passat un discurs sobre la pandèmia, que va ser rebut d’una banda de la societat espanyola amb cassolades, una reacció que fins ara no s’havia produït.

Els objectius

Els partits signants de la comissió d’investigació assenyalen en el seu escrit que l’objectiu de l’organisme parlamentari, que amb gairebé absoluta probabilitat tornarà a ser rebutjat per la Taula del Congrés, seria determinar «l’existència d’estructures opaques, amb la participació de l’ex cap d’Estat, per a l’adjudicació de contractes comercials; el presumpte blanqueig de capitals de l’ex cap de l’Estat; els possibles comptes irregulars de membres de la Família Reial en paradisos fiscals; els mecanismes utilitzats per a aquest fet i l’origen dels fons, o els beneficiaris de les activitats il·lícites o il·legals de l’ex cap d’Estat, i especialment si entre aquests beneficiaris hi ha l’actual cap d’Estat».

Notícies relacionades

El passat 10 de març, aquestes formacions ja van plantejar una iniciativa similar. Va comptar amb el recolzament d’Unides Podem, però va ser tombada amb els vots del PSOE, el PP i Vox.