ALERTA SANITÀRIA

Educació converteix en indefinit el tancament d'escoles

El conseller Bargalló descarta ara per ara que les escoles recuperin el temps perdut amb classes al juliol

El Govern fa marxa enrere i permet a les escoles públiques enviar material acadèmic 'online' als alumnes

zentauroepp52848590 05 04 2016 colegio  escuela  primaria  infantil  ni o  ni a 200319135323

zentauroepp52848590 05 04 2016 colegio escuela primaria infantil ni o ni a 200319135323 / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern no es planteja ara per ara que el curs escolar pugui allargar-se més enllà de la revetlla, fins ben entrat juliol, per compensar el temps perdut durant el confinament causat pel coronavirus. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha apostat aquest dijous per intentar «acostar-se el màxim possible a la normalitat» una vegada se superi la crisi, tot i que ha admès que fer posicionaments oficials és arriscat en un temps en què cada dia es produeix una «situació nova». En qualsevol cas, les classes a l’estiu estan, de moment, descartades. .

Això d’evitar afirmacions categòriques és qüestió d’experiència. Perquè es va dir 15 dies sense escoles i el Govern ja ha admès que en seran més, els que siguin necessaris, sense concretar. Perquè es va apostar per la preinscripció escolar en hores assenyalades i en grups reduïts als mateixos centres i al final res de res. Però no per negligència, simplement que l’avenç de la pandèmia a Catalunya i a la resta de l’Estat trenca qualsevol mur aixecat per la previsió política. Per això les paraules de Bargalló, aquest dijous a TV3, han anat acompanyades de grans dosis de condicional. Ha avançat que, ara mateix, sobre el tema de la selectivitat, el més probable és que es faci al juliol, tot i que també ha sigut prudent assegurant que primer haurem de veure com avança la situació. I sobre la matriculació, i sota la premissa de garantir l’equitat, ha explicat que no es farà només de manera telemàtica perquè moltes famílies no tenen accés a internet o no disposen d’ordinador a casa. «No obrirem inscripcions fins que no puguem garantir que es poden fer de manera presencial i per via telemàtica, no volem deixar a ningú enrere», ha afirmat. ¿Data? «El primer dia que puguem fer-les, els farem». Lliçó apresa.

A la recerca de l’equitat 

Notícies relacionades

L’equitat  és precisament la raó esgrimida pel Govern per descartar la formació ‘online’. Així ho va confirmar el mateix Bargalló a l’inici de la crisi, però sembla que ara es fa marxa enrere. Molts centres públics estan aportant material acadèmic, tant a primària com a secundària, amb la consigna que tot el que arribi a les llars a través de l’ordinador no serà en cap cas avaluable. La idea és que les famílies amb menys recursos no vegin incrementada la bretxa social que ja per si mateixes pateixen. Els sindicats han reclamat a Educació que faci arribar ordinadors a aquests nuclis familiars, però, ara per ara, no es contempla. Les escoles concertades i les privades, per la seva banda, ja estan enviant des de principis de setmana, en molts casos diàriament, tasques perquè els alumnes tinguin deures a casa, amb contacte constant, via correu electrònic, amb els tutors. 

Sobre les famílies que disposaven de beques menjador a les escoles, Bargalló ha informat que el Govern ja té en el seu poder les 180.000 targetes carregades amb diners (un total de sis milions d’euros) que està previst enviar a aquestes llars. Quan arribaran ja són figues d’un altre paner, ja que el procediment és una autèntica peripècia burocràtica: primer aniran a parar als consells comarcals, d’allà es destinaran als ajuntaments i els consistoris les distribuiran a través dels serveis socials.