Torra i Aragonès suturen una nova divisió en el Govern

Consellers de JxCat han pressionat per modificar els pressupostos davant de la virulència del Covid-19

Economia ha advertit que és «imprudent» demorar l'aprovació dels comptes

zentauroepp52717459 torra coronavirus200316155525

zentauroepp52717459 torra coronavirus200316155525 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Fidel Masreal

La política es regeix de vegades per lleis físiques. Les de tota la vida, res de complicacions quàntiques. Així, l’accepció catalana a les tres lleis de Newton podria resumir-se que cada vegada que el Govern central, per la seva gran massa, o sigui, poder, exerceix el seu influx gravitatori sobre el Govern de la Generalitat, els dos socis (JxCat i ERC) es cohesionen i proven de resistir-se units, fútilment, per força de la Moncloa. I quan aquesta desapareix, o bé s’oblida, els dos corpuscles de l’Executiu es distancien i es tiren els plats pel cap de manera cada vegada menys dissimulada.

Aquesta setmana ha sigut un perfecte exemple d’aquesta lectura newtoniana de la política catalana. Després d’un inici de la crisi pel Covid-19 caracteritzat pels atacs sota la taula de la part convergent del Govern a la meitat republicana, que té la sanitat i l’educació a les seves mans, de sobte les desconfiances es van tornar solidaritat i voluntat de posar l’espatlla, per obra i gràcia del Govern central i el seu decret d’estat d’alarma.

I, passats els dies, i a compte del pressupost de la Generalitat, que ja exhibeix un històric propi com a causa de desavinences internes, ja hi tornen a ser. Va ser la consellera de Presidència, Meritxell Budó, la que dimarts va apuntar que «en aquests moments la situació ho canvia tot i si fa falta replantejar-se els pressupostos es replantejaran». Ni la Conselleria d’Economia ni els comuns, artífexs del pacte, en sabien res.

En una entrevista a aquest diari publicada aquest dimecres, el titular de Territori, Damià Calvet, ha dit que li «constava que des d’Economia s’estan revisant els pressupostos molt ràpidament, totes les partides preparades», i ha afegit que més que urgent aprovar-los, l’urgent és «que donin resposta a la ciutadania».

Segons fonts d’Economia ningú ha revisat res en cap moment, bàsicament perquè «és absolutament imprudent i inviable obrir el debat d’uns nous comptes» i el que era peremptori era aprovar aquest projecte de comptes. «La llei de pressupostos permet fer modificacions, per tant, es poden reassignar crèdits a noves prioritats», ha rematat aquesta veu tècnica del departament.

Ciutadans hi intervé

A tot això ha coincidit que Ciutadans, finalment i com estava anunciat, ha presentat els pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries, ja que considera que «no són útils per afrontar els reptes socials i econòmics arran del coronavirus». Si el CGE veu indici que els comptes són antiestatutaris, l’aprovació definitiva es demorarà un mes. Una cosa que ha servit a Pere Aragonès per considera «irresponsables» els taronges per provocar aquest retard. Una forma com una altra d’arremetre una guitza als seus socis, però a la canyella de l’oposició, per allò de guardar les formes.

Notícies relacionades

El president Torra també ha arremès contra Ciutadans i, qui sap, si contra els seus. Dels irresponsables només poden sortir decisions irresponsables. Tenir els pressupostos avui no ens permetria disposar de 3.000 milions més i variar les assignacions per atendre millor la lluita contra el coronavirus.

Vist el panorama, qui va iniciar la penúltima picabaralla en el Govern, Budó, ha plegat veles i ha seguit pel camí empedrat per Torra. La consellera ha fet vots per aprovar immediatament els comptes i fer les modificacions pertinents després.