Coronavirus

La policia serà més dura amb els que deambulin sense raó

En reunions prèvies a patrulles d'aquest dilluns s'imparteix la consigna de no permetre que es relaxi el confinament

bronca-policial-a-irresponsable / periodico

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Retirar dels carrers els últims entossudits a deambular sense raó laboral o d’aprovisionament és l’objectiu amb què es despleguen a les ciutats espanyoles aquest dilluns policies de cossos molt diferents. I aquesta vegada la mà serà més dura, indiquen fonts d’Interior, després d’un diumenge en què guàrdies urbans, policies, mossos, ‘ertzaines’, agents forals i guàrdies civils es van dedicar a dissuadir i amonestar majoritàriament de forma verbal els qui incomplien la consigna de confinament. [Seguiu les últimes notícies en directe sobre el coronavirus]

El vídeo, que es va fer viral, d’una bronca policial a un relaxat vianant va ser la norma de la primera jornada d’estat d’alarma a Espanya. Per a les següents el patró és un altre, i s’ha donat a Madrid. La ciutat amb més contagis de coronavirus ha sigut també la que més sancions ha imposat per sortir de casa sense raó i/o en grup: 199 denúncies i un detingut és el saldo. Es va patrullar amb l’ajuda de drons per a la localització de grups o aglomeracions.

Els principals damnificats van ser turistes ronsos, igual com a Catalunya, on els Mossos i Guàrdia Urbana van tenir més intercepcions (216 locals de lleure precintats) però menys denúncies o actes administratives: cinc.

Pressionar

La consigna generalitzada en els ‘briefings’ (reunions) matinals de patrulles aquest dilluns està sent no permetre que es relaxi la tensió que manté els carrers semibuits. Prové de la cúpula mateixa d’Interior, que la ha distribuït a totes les comunitats autònomes.

Frontera de Beni Enzar, a Melilla, tancada pel Marroc. La foto està feta des del costat marroquí. / J. Ybancos

I això des de Melilla, on ahir la ciutat presentava un aspecte desconegut, amb l’en altres temps populós pas fronterer de Beni Enzar desert i mut, tancat i barrat pel Marroc, fins a Pamplona, on patrullen agents de la Policia Municipal ara sotmesos a un pla especial de treball reforçat: 12/7, o sigui, jornades de 12 hores set dies a la setmana.

O des de Càceres, on la Policia Nacional s’ha fixat el repte de deixar buit el carrer de Gil Cordero, zona de trobada d’estudiants on ahir va haver d’identificar a una dotzena d’incomplidors del confinament, fins a Benidorm, on encara al matí, i després d’una nit de diversos ‘botellons’, els turistes estrangers buscaven botigues on comprar alcohol per prendre’l en companyia davant de la platja de Llevant i es trobaven amb agents que havien canviat la gorra pel casc.

El precedent, Burlada

A la localitat de Burlada, la Policia Foral navarresa havia arrencat el període d’estat d’alarma la matinada de diumenge amb una intervenció molt comentada als fòrums policials, i no tant per l’anècdota per si mateixa com pels seus mètodes tècnics i les qüestions que planteja.

Es tracta de la «reducció» d’un home en estat d’embriaguesa que va armar un escàndol en un bar escopint i assegurant que tenia el coronavirus.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

El relat a WhatsApp d’un dels agents resulta eloqüent, malgrat l’economia del llenguatge: «Alguns ens vam posar l’EPI (equip de protecció individual). El vestit costa uns 5 min de posar», diu textualment. Cinc minuts en una intervenció policial són molt temps.

El relat continua literalment així: «T’has de treure el cinturó i posar-lo per sobre (després s’ha de desinfectar) o deixar-lo al cotxe. A mi em va semblar bona idea utilitzar la màscara amb el verduguet sota del casc. Una vegada reduït vam haver d’esperar una bona estona fins que arribés l’ambulància especialitzada (tenir en compte els temps perquè és una pallissa)». Se’l va traslladar a CHN (Complex Hospitalari de Navarra) i se’l va ingressar per sotmetre’l a les proves. Després ens vam desinfectar en una sala condicionada amb ajuda de sanitaris i bombers. Ens van dir que els vestits que portem no són impermeables i per tant no estem protegits. Tingueu-ho en compte en les actuacions. Jo personalment portaré roba impermeable a partir d’ara a la bossa per posar-me a sota. Una salutació i bona sort».

A cara descoberta

L’assumpte de l’equipament preocupa les Forces de Seguretat. En els vídeos que ha distribuït la Guàrdia Civil, es veu els agents parlant amb els ciutadans a un rigorós metre i mig de distància, ja que al camp, la seva principal demarcació, no porten mascareta.

guardia-civil-informa-estado-de-alarma / periodico

Aquest diumenge, la secretària general del Sindicat Unificat de Policia, Mónica Gracia, es va dirigir al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per carta per fer-lo veure que «el nivell d’exposició dels policies nacionals al coronavirus és dels més rellevants i es produeix amb un dèficit de mitjans de protecció i fins i tot amb la prohibició del seu ús per no generar una imatge pública d’incertesa».

Per aquesta raó, li ha demanat que «es consideri els policies nacionals com un col·lectiu exposat a un nivell de risc per contagi molt més elevat del que vostès contemplen».

Burocràcia d’alarma

A Euskadi, els ‘ertzaines’ també patrullen sense mascareta, però ben dotats d’un nou element de treball per portar a sobre. Es tracta d’un document imprès en paper amb els escuts del cos i del Govern basc, i que es titula «Acta de denúncia per incompliment d’ordres, prohibicions, instruccions o requeriments en estats d’alarma».

Papereta de denúncia de l’Ertzaintza per a infractors bascos de les ordres de l’estat d’alarma. / EL PERIÓDICO

Notícies relacionades

És el paper oficial policial que més eloqüentment recull la nova situació que viu aquest país. És un full amb dues cares. En l’anvers, les dades de l’infractor individual o del negoci que s’ha saltat la instrucció de confinament; a la segona cara es recull un compendi de legislació, inclòs el ja famós Reial Decret 463/2020 de declaració de l’estat d’alarma, i els possibles casos pels quals el relaxat és denunciat per la policia basca.

Aquests escenaris descrits al revers són tres: incompliment greu o molt greu d’instruccions o requeriments en emergències declarades (article 45 de la Llei de Protecció Civil) i la desobediència o resistència a l’autoritat, que recull l’article 36,6 de la Llei de Seguretat Ciutadana.