PANORAMA JUDICIAL

El rei Joan Carles, pendent de l'Audiència Nacional

El jutge del 'cas Villarejo' demana informació a Suïssa per veure si reobre la peça de les gravacions de Corinna

Anticorrupció, en contacte constant amb la fiscalia helvètica, ha de determinar si interposa una querella davant el Suprem

GRAF3836 POZUELO DE ALARCÓN (Comunidad de Madrid), 31/8/2019.- El rey Juan Carlos se dirige a los periodistas que esperaban en el centro Quirón Salud Madrid de Pozuelo de Alarcón a su salida del centro tras haber recibido el alta hospitalaria después de haber permanecido ocho días hospitalizado en donde se le practicó hace una semana un triple bypass aortocoronario.EFE/David Fernández

GRAF3836 POZUELO DE ALARCÓN (Comunidad de Madrid), 31/8/2019.- El rey Juan Carlos se dirige a los periodistas que esperaban en el centro Quirón Salud Madrid de Pozuelo de Alarcón a su salida del centro tras haber recibido el alta hospitalaria después de haber permanecido ocho días hospitalizado en donde se le practicó hace una semana un triple bypass aortocoronario.EFE/David Fernández / David Fernandez (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

De vegades quan sembla que tot està lligat, la vida fa un gir inesperat i et posa on mai vas pensar estar. Una cosa semblant li ha passat al rei Joan Carles. Des de la seva caiguda a Botswana res és com era, però ara, a més, ha vist com la tranquil·litat que sens dubte esperava a l’abdicar i retirar-se de la vida pública s’ha alterat fins al punt que penja sobre ell l’amenaça de, com a mínim, veure’s esquitxat per un procediment judicial.

Segurament conscient d’això és pel que ha designat un antic fiscal ara prestigiós advocat, Javier Sánchez-Junco, perquè el representi, malgrat no estar formalment imputat en cap causa. El risc li arriba per dues vies, després que s’hagi sabut que la fiscalia suïssa investiga una donació de 65 milions d’euros procedent de l’Aràbia Saudita que s’hauria dipositat en un compte obert al banc privat Mirabaud, a nom de la Fundació Lucum, de la qual el seu fill, Felip VI, apareixeria com a beneficiari.

Dues vies

Una d’aquestes vies és el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón, actual instructor el ‘cas Villarejo’, que va donar origen a la investigació suïssa gràcies als àudios gravats per l’excomissari a Corinna Zu Sayun-Wittgenstein, en què se sent l’amiga del monarca explicant les seves presumptes irregularitats. L’anterior instructor, Diego de Egea, va arxivar les actuacions quan va tenir una petició en aquest sentit de la Fiscalia Anticorrupció, que eximia el Rei de tota responsabilitat al considerar insuficients els indicis contra ell.

Ara tant García-Castellón com Anticorrupció han sol·licitat a Suïssa la informació que tingui sobre les donacions rebudes i que després ell hauria reexpedit a Corinna. El jutge vol decidir amb aquestes dades si ha de reobrir la peça Carol.

Notícies relacionades

La fiscalia va obrir unes diligències d’investigació el desembre per determinar si hi ha matèria per investigar el pagament de les comissions a l’AVE a la Meca que denunciava Corinna zu Sayn-Wittgestein en la gravació. Si, amb l’ajuda de les dades que li enviï el seu homòleg suís, considera que hi va haver delicte de corrupció en les transaccions econòmiques internacionals i de suborn, comeses per ciutadans espanyols i estrangers fora d’Espanya, presentarà la corresponent querella a l’Audiència Nacional.

Si considera que hi ha indicis de la implicació de Joan Carles i la inviolabilitat que tenia com a cap d’Estat ja no el protegís, perquè els delictes s’haguessin continuat cometent després de renunciar al tron, s’haurà de dirigir al Tribunal Suprem, davant el qual el rei emèrit és un aforat.