delegacions a l'estranger

Exteriors avisa que «prendrà mesures» si Catalunya no respecta les regles amb les seves 'ambaixades'

González Laya explica que una comunitat autònoma ha de demanar un informe preceptiu i no vinculant sobre la idoneïtat d'obrir les delegacions

GRAF2701. MADRID, 19/02/2020.- La ministra de Exteriores, Arancha González Laya durante la sesión de control celebrada este miércoles en el Congreso de los diputados en Madrid. EFE/Ballesteros

GRAF2701. MADRID, 19/02/2020.- La ministra de Exteriores, Arancha González Laya durante la sesión de control celebrada este miércoles en el Congreso de los diputados en Madrid. EFE/Ballesteros / Ballesteros (EFE)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ha avisat aquest dilluns que si Catalunya o qualsevol altra comunitat autònomes no respecta les regles del joc amb la gestió de les ‘ambaixades’ a l’exterior, el Govern «prendrà mesures», com s’ha fet en el passat.

D’aquesta forma ha respost durant la seva intervenció en un esmorzar informatiu organitzat per Fórum Europa quan se li ha preguntat per l’ús que el Govern de Quim Torra fa de les delegacions catalanes a l’estranger. González Laya ha defensat que Catalunya, com la resta d’autonomies, el que ha de fer a l’hora d’obrir ‘ambaixades’ a l’exterior és «respectar la legalitat» i ha explicat que per fer-ho la comunitat autònoma en qüestió ha de demanar un informe preceptiu, «que no vinculant», al Govern, que ha de valorar la idoneïtat d’aquesta obertura.

«Si es respecten les regles del joc per a l’obertura de delegacions a l’exterior i si cada un fa el que la llei diu que pot fer, no hi haurà problema», ha dit la titular d’Exteriors, i ha afegit que el Govern «clar que prendrà mesures» en cas contrari.

La visita de la vicepresidenta Delcy Rodríguez

Això sí, ha volgut deixar clar que, d’entrada, partirà del principi de «confiança» que totes les comunitats, inclosa Catalunya, respectaran les regles del joc perquè, segons ha admès, no li agrada començar les relacions «des de la desconfiança». Veneçuela ha sigut un altre dels afers pels quals s’ha preguntat a González Laya i, singularment, per la visita que la vicepresidenta d’aquest país, Delcy Rodríguez, va fer el 20 de gener a Espanya.

No obstant, la ministra ha evitat pronunciar-se sobre aquesta visita i s’ha limitat a assenyalar que el Govern està treballant «discretament» amb Veneçuela per acompanyar els seus ciutadans en la recerca d’una solució a un conflicte que «no resoldrà ni Espanya ni la comunitat internacional, sinó els veneçolans», i que passa per unes eleccions «lliures, transparents i democràtiques».

Veneçuela ha sigut un altre dels afers pels quals s’ha preguntat a González Laya i, singularment, per la visita que la vicepresidenta d’aquest país, Delcy Rodríguez, va fer el 20 de gener a Espanya. No obstant, la ministra ha evitat pronunciar-se sobre aquesta visita i s’ha limitat a assenyalar que el Govern està treballant «discretament» amb Veneçuela per acompanyar els seus ciutadans en la recerca d’una solució a un conflicte que «no resoldrà ni Espanya ni la comunitat internacional, sinó els veneçolans», i que passa per unes eleccions «lliures, transparents i democràtiques».

Discrepàncies al Govern de coalició

«Per això mantinc la discreció i insisteixo que el que és important és fer passos, per petits que siguin, per avançar cap a uns comicis i evitar cedir davant dels que potser busquen provocar –i no parlo d’Espanya– i desviar l’atenció. I en això és en el que treballem», ha indicat. Preguntada en aquest punt sobre si tem també discrepàncies amb Unides Podem en matèria de política exterior, la ministra ha respost destacant que aquest Govern de coalició, el primer des dels anys 30, és un «experiment» en què els socis «no es corregeixen» sinó que «estan constantment fent exercicis de consensos».

«Això és el que fan els governs madurs, no el Govern de Maduro», ha fet broma González Laya, abans de recalcar que «hi ha poc» de política exterior en el pacte de govern subscrit entre el PSOE i Unides Podem i que les qüestions que van sorgint en aquesta àrea «es treballen dia a dia». La ministra d’Exteriors també ha apostat per «gastar més en Defensa» per reforçar, així, l’OTAN i la política de defensa europea, no només per desenvolupar una indústria militar sinó, sobretot, per combatre amenaces com la del terrorisme gihadista en territoris com el Sahel o la lluita contra el tràfic de persones.

Respecte a la qüestió migratòria, que s’ha agreujat després dels bombardejos de Síria i l’obertura de fronteres de Turquia, la ministra ha remarcat la importància d’entendre que aquest és un afer «polièdric», en què es necessita tractar amb els països d’origen per ajudar-los a millorar les economies; lluitar de forma «immisericordiosa» contra les bandes de criminals que trafiquen amb persones; regular «ràpidament» la migració a Europa; distingir entre refugi, asil i migració, i obrir canals de migració legal. «La resposta estarà en part a Espanya i a Europa», ha dit.

Negociacions pel Brexit

Sobre les negociacions entre Espanya i el Regne Unit entorn de la situació de Gibraltar després del Brexit, González Laya ha assenyalat que el país vol un acord «com més ambiciós millor» i que el que resta és saber què és el que vol l’altra part.

Notícies relacionades

En tot cas, ha assegurat que Espanya serà «sòbria» però mostrarà «determinació» per assolir uns resultats que responguin als interessos econòmics i comercials del país. D’entrada, el Govern ja ha començat a fer la seva feina dialogant amb actors del camp de Gibraltar per construir la seva posició de negociació. Durant la seva compareixença, la ministra ha remarcat la pròxima visita d’Estat dels Reis d’Espanya als Estats Units i ha recordat que és la tercera vegada en aquesta legislatura que aquest país convida un cap d’Estat, després de França i Austràlia, gest que considera que suposa «un senyal molt clar» de la «sòlida relació» entre els dos països.

Per això, González Laya considera que aquesta visita és «una bona oportunitat» per reforçar les relacions comercials i econòmiques amb els Estats Units, amb qui cada dia s’intercanvien «800 milions d’euros», i per això ha avançat que la setmana que ve tant ella com la ministra d’Indústria, Reyes Marotoviatjaran a Washington per preparar la trobada.