EL TAULER CATALÀ

El Govern aixeca el veto a les noves 'ambaixades' catalanes

La Generalitat obté via lliure del Govern a les oficines a Mèxic, l'Argentina i Tunísia

L'Executiu català evita ara parlar de «relacions bilaterals» i se cenyeix al marge legal

20200117 469799 generalitate 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern ha donat el vistiplau a l’obertura de les delegacions catalanes a l’Argentina, Mèxic i Tunísia perquè no té «cap objecció» al nou text dels decrets de creació presentats per la Generalitat dimarts passat. La decisió, que arriba després d’una conversa entre els executius, suposa un canvi de paradigma respecte a l’enfrontament que mantenien les dues administracions referent a això.

Els decrets, aprovats amb Margarita Robles com a responsable del Ministeri d’Afers Estrangers, la Unió Europea i Cooperació en funcions –abans del nomenament d’Arancha González Laya com a titular– havien sigut impugnats el juliol passat per l’equip liderat pel llavors ministre, Josep Borrell. De fet, l’obertura d’aquestes tres ambaixades de la Generalitat a l’exterior havia sigut suspesa pel TSJC el novembre passat a petició del Govern, que va impugnar els decrets per considerar que el seu objectiu autèntic era promoure les tesis de l’independentisme català.

La Generalitat va optar per redactar de nou els decrets, incorporant els suggeriments realitzats per Exteriors per garantir que les esmentades oficines no suposaven unes «interferències en la política exterior de l’Estat». Les esmenes introduïdes són per separar la competència exclusiva de l’Estat en matèria de relacions internacionals de la projecció exterior que pugui fer Catalunya de les seves competències estatutàries.

Funcions «actualitzades»

Ara, el Govern ha aprovat nous decrets de les delegacions a l’Argentina, Mèxic i Tunísia en els quals s’han «actualitzat les funcions de cada delegació», que «consolida la seva xarxa de representació a l’exterior». La decisió de la Generalitat de derogar els decrets previs per redactar-los de nou, incorporant les modificacions sol·licitades per Exteriors, ha deixat sense objecte el recurs que va plantejar el Govern, van precisar les fonts consultades per Efe.

Notícies relacionades

En concret, els nous decrets no parlen ja de «relacions bilaterals» de Catalunya amb aquests països i assumeixen que la llei catalana d’acció exterior ha de ser interpretada conforme a la sentència del Tribunal Constitucional que s’hi va pronunciar. Així, les oficines no promouran les «relacions bilaterals», sinó la «representació institucional» del Govern «en relació amb les matèries que són competència de la Generalitat o d’interès per a Catalunya».

També aquest divendres s’ha conegut que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el decret que va aprovar el Govern per reobrir les delegacions de la Generalitat al Regne Unit, Alemanya, el ¡s Estats Units, Itàlia, Suïssa i França el juny del 2018, després de l’aplicació de l’article 155. Malgrat això, la Conselleria d’Acció Exterior, liderada per Alfred Bosch, preveu mantenir en funcionament les ‘ambaixades’, perquè afirma que el que anul·la el TSJC és un decret anterior que ja va ser reemplaçat.