PSOE i Podem acudeixen separats a la manifestació del 8-M

Els dirigents de Ciutadans abandonen la marxa per consell policial després de ser increpats

undefined52688251 graf3688  madrid  08 03 2020   la ministra de igualdad  iren200308204029

undefined52688251 graf3688 madrid 08 03 2020 la ministra de igualdad iren200308204029 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Just quan la delegació del PSOE present a la manifestació de Madrid encarava la pujada del carrer Alcalá, un grup de jubilades començava a entonar, al ritme de Raffaella Carrà i el seu ‘Para hacer bien el amor hay que venir al sur’, els següents versos: «Vencimos al patriarcado del norte y del sur, ya no soy una muñequita azul». La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, la seva companya Nadia Calviño i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska encapçalaven el nombrós grup de representants socialistes que van acudir ahir a les mobilitzacions del 8-M.

Per trobar els seus socis de Govern calia caminar diversos centenars de metres cap al final de la marxa i esquivar milers de persones que es van manifestar al crit de «no és no» o «no estem totes, falten les assassinades». La ministra d’Igualtat, Irene Montero, al costat d’altres dirigents morades va capitanejar el grup d’Unides Podem entre els quals es trobava, a segona fila, el vicepresident segon de l’Executiu, Pablo Iglesias.

La distància entre els socis de Govern va quedar més que patent. Sobretot després d’una setmana de conflictes en què socialistes i podemistes es van enfrontar per l’aprovació al Consell de Ministres de la llei de violència sexual. Com a colofó a set dies de picabaralles, Calvo va defensar l’experiència del PSOE en la defensa de les dones: «Algunes portem molts anys en el 8-M, quan gairebé ningú hi era». Un missatge que, tot apunta, anava dirigit als seus companys al Consell de Ministres. Montero, per la seva part, va voler baixar la pilota a terra i va cridar a la unitat davant el masclisme: «Necessitem una gran aliança feminista, això és el que ens van ensenyar les que han vingut abans». 

Crits als taronges

El clima festiu de la mobilització es va veure enterbolit quan els dirigents de Ciutadans que havien acudit van haver d’abandonar la marxa després de ser empesos per un grup de manifestants. «En aquesta situació un se sent sobrepassat perquè això no fa durícia, jo ja sé que ens ve passant i que ens van demanar que no vinguéssim, a nosaltres no ens faran fora de cap costat: aquests carrers són de tots, aquesta causa és la nostra, de totes les dones que som aquí», va sentenciar la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís quan la policia va recomanar als taronges que deixessin la manifestació per seguretat.

Notícies relacionades

Al contrari que l’any passat, aquesta vegada sí que va acudir un grup de dirigents del PP, tot i que recolzant el seu propi manifest ja que, van assegurar, no estar d’acord amb el text redactat per l’organització. Els populars es van presentar sense pancarta pròpia i amb la vicesecretària de Política Social del partit, Cuca Gamarra, al capdavant. La dirigent conservadora, que ha liderat la campanya del PP amb motiu del 8-M ‘Dona per damunt de tot’, va defensar que es necessita un «feminisme sense etiquetes» que sumi a tothom.

Els qui no van acudir a la manifestació van ser els dirigents de Vox. Hores abans, els de Santiago Abascal ja havien deixat clar la seva posició respecte a les mobilitzacions pel Dia Internacional de la Dona: «Són un aquelarre»