III ASSEMBLEA CIUTADANA

Iglesias refà Podem per formar una segona generació de líders

El líder del partit vol atorgar més responsabilitats als inscrits

Els militants morats hauran de pagar tres euros de quota mensual

El vicepresidente del Gobierno y secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, durante un acto de Galicia en Común en A Coruña a 29 de febrero de 2020

El vicepresidente del Gobierno y secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, durante un acto de Galicia en Común en A Coruña a 29 de febrero de 2020 / M. Dylan (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias ha aconseguit arribar fins a la vicepresidència segona del Govern en tot just 5 anys. Però el camí no ha resultat senzill i Podem ha patit les conseqüències d’un ascens frenètic que no ha permès construir un partit fort en àmbit territorial. Ara, amb la reelecció com a secretari general de la formació morada gairebé assegurada i amb certa estabilitat en l’horitzó polític, Iglesias es disposa a reconstruir Podem des de baix, a reforçar els fonaments inestables que en els comicis autonòmics no van suportar el desgast d’un cicle electoral que, en alguns moments, semblava interminable. Una tasca que resulta necessària per formar la nova generació de líders que en els anys següents substitueixin els actuals dirigents del partit.

’Un Podem amb tu’. Així ha anomenat Iglesias el projecte de partit que espera surti elegit en la III Assemblea Ciutadana del pròxim 21 de març, on, tret de sorpresa, revalidarà el seu mandat. Als documents presentats pel líder de Podem queda patent que el partit necessita aire nou, potenciar les bases i recollir el talent dels militants. Segons reconeixen, el context polític de 2014, quan va sorgir el partit, els va obligar a «construir una màquina de guerra electoral tan perfecta que va impedir en ocasions teixir des de baix i construir, alhora, una organització sòlida».

L’aposta, ara, és potenciar la funció de la militància en l’organització. Fonts de la candidatura d’Iglesias expliquen a EL PERIÓDICO que s’atorgarà «més capacitat de decisió i intervenció» als inscrits del partit. No obstant això, assenyalen que les bases «hauran de corresponsabilitzar-se del que comporta ser part activa de l’organització» i aportaran una quota mensual de tres euros que serviran per finançar el partit. Actualment les bases no han de pagar cap quantitat.

Activar el local 

Notícies relacionades

A més, la proposta d’Iglesias passa per reactivar els cercles, l’eina de participació bàsica en el partit. Segons expliquen les mateixes fonts, la idea és que els afiliats s’organitzin entorn d’aquests fòrums en àmbit local on prenguin «decisions clau» i «portin el rumb de l’organització en allò local» per «ser part activa» del partit. Madurar en la política local és un dels camins per formar dirigents que en el futur puguin fer el salt en àmbit estatal. A més, amb l’ànim de fomentar la pluralitat i la participació, s’introdueix la possibilitat que les comunitats autònomes uniprovincials puguin subdividir-se en unitats territorials equiparables a les províncies com les comarques si aquesta es basa en «motius geogràfics, històrics o polítics». 

En aquest mateix sentit, Iglesias planteja als seus documents eliminar el límit màxim de mandats que una persona pot romandre en un càrrec orgànic de Podem. La ‘número dos’ del partit, Irene Montero, va defensar dimarts passat que aquesta mesura no busca la permanència del líder morat al capdavant de la formació sinó que la resta de dirigents pugui continuar participant. Una cosa imprescindible fins que arribi el relleu.