PODEM, Cs I VOX

La «nova política» s'examina al març

Abascal escull el 8-M per fer un gran míting davant de les seves bases

Iglesias prendrà el pols al partit després d'entrar al Govern

combo-iigo

combo-iigo

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Podem Ciutadans van irrompre el 2015 en la política tirant per terra el bipartidisme i Vox va ajudar a augmentar la fragmentació de la Cambra baixa fa tot just uns mesos. La irrupció de morats i taronges va obrir un cicle fa poc més de quatre anys d’inestabilitat, amb aritmètiques parlamentàries que no permetien les anteriors majories –simples o absolutes– que oferien legislatures de quatre anys. El resultat ha sigut un cicle electoral que sembla interminable. No obstant, les eleccions del 10-N sembla que van portar certa solidesa política. Una calma que les tres formacions aprofitaran per reunir les seves bases, renovar direccions i consolidar la seva estratègia política. 

El març ha sigut el mes escollit pels representants de l’anomenada nova política per celebrar els seus congressos, els màxims òrgans de decisió de cada organització. No obstant, l’escenari en el qual cada partit apel·larà als seus inscrits és completament diferent. Pablo Iglesias i Santiago Abascal hi arriben havent assegurat els seus llocs com a líders dels seus partits. El dubte és si han sigut capaços de mantenir el pols a la militància i aconsegueixen una alta participació en les seves assemblees. Completament diferent de la situació de Ciutadans, que a mitjans de mes demanarà als seus afiliats que es decantin per Inés Arrimadas o el crític Francisco Igea

Concili ultra 

Vistalegre III. Així han anomenat els d’Abascal amb certa broma el congrés que celebraran el 7 i 8 de març al palau de Vistalegre, tradicional escenari dels dos grans debats organitzatius de Podem. Els ultres volen que la cita, de caràcter ordinari, serveixi per mostrar múscul després d’aconseguir ser tercera força al Congrés. Per a això han escollit un recinte que té capacitat per a més de 15.000 persones i que pretenen omplir el 8-M, Dia Internacional de la Dona, amb un gran míting en què intervindrà Abascal, Iván Espinosa de los MonterosJavier Ortega Smith i Rocío Monasterio.

Elecció taronja

Notícies relacionades

El cap de setmana següent, seran els inscrits de Ciutadans els que es reuniran per prendre una decisió més complexa, elegir Arrimadas, vista per molts com l’hereva natural d’Albert Rivera, o impulsar Igea, líder del corrent crític ‘Ciutadans ets tu’ que pretén una descentralització del partit. Després del daltabaix electoral –van passar de 57 a 10 diputats– i la dimissió de Rivera, els liberals tenen al davant no només votació per aixecar la futura direcció estatal, sinó també per fixar el model organitzatiu que desitgin. 

Reelecció morada

Iglesias serà l’últim que es presenti davant de les seves bases. Després d’entrar al Govern com a vicepresident segon, el cap dels morats convocarà dissabte 21 els seus militants a la plaça de toros de Leganés per, de segur, ser reelegit secretari general de Podem. La trobada servirà de termòmetre per valorar els recolzaments ciutadans ara que formen part del Consell de Ministres i han tirat endavant les seves primeres mesures.