sol·licitud al tribunal europeu

Els nets de Franco porten a Estrasburg la demanda per l'exhumació del dictador

La famlia Martínez-Bordiú Franco considera que el Govern va vulnerar el Conveni Europeu de Drets Humans i retreu que hagin sigut ells el que van triar el lloc de la seva tomba

GRA174 EL ESCORIAL, (MADRID) 24/10/2019.- El nieto de Francisco Franco, Luis Alfonso de Borbón (i) lidera la comitiva familiar con los restos del dictador tras su exhumación del Valle de los Caídos y antes de su trasladado al cementerio de El Pardo-Mingorrubio para su reinhumación. EFE/Mariscal POOL -NO ARCHIVO/NO VENTAS-

GRA174 EL ESCORIAL, (MADRID) 24/10/2019.- El nieto de Francisco Franco, Luis Alfonso de Borbón (i) lidera la comitiva familiar con los restos del dictador tras su exhumación del Valle de los Caídos y antes de su trasladado al cementerio de El Pardo-Mingorrubio para su reinhumación. EFE/Mariscal POOL -NO ARCHIVO/NO VENTAS- / Mariscal (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els nets de Francisco Franco han presentat al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) una demanda contra l’Estat espanyol per la decisió del Govern d’exhumar el dictador del Valle de los Caídos i enterrar-lo al cementiri de Mingorrubio del Pardo a Madrid.

La demanda ha sigut presentada per la família Martínez-Bordiú Franco i està firmada pel lletrat Luis Felipe Utrera-Molina, de JY Hernández Canut Abogados, informa aquest despatx. Els familiars de Franco entenen que els acords del Consell de Ministres del febrer i el març del 2019, que van aprovar l’exhumació de la basílica del Valle de los Caídos a la localitat madrilenya de San Lorenzo d’El Escorial i la inhumació al cementiri del Pardo, i les resolucions dels tribunals Suprem i Constitucional que els va confirmar, vulneren el Conveni Europeu dels Drets Humans.

En concret al·leguen que s’ha vulnerat el dret a la vida privada i familiar, la prohibició de discriminació i el dret a un procés equitatiu. Els demandants estimen que l’exhumació de les restes mortals de Franco es va fer amb fonament en una llei que no compleix els requisits de generalitat i claredat exigits per aquest conveni europeu.

Autorització per visitar la tomba de Franco 

Consideren que sota l’aparença d’una legislació general i imparcial el reial decret de reforma de la llei de memòria històrica no tenia cap altre objectiu que el de procedir a l’exhumació de les restes mortals de Franco.  Argumenten que es tracta d’una llei singular que altera i disminueix les garanties del dret a disposar de les restes mortals dels familiars morts.

Per això mantenen que no se satisfà el requisit de generalitat de la llei exigit pel TEDH i tampoc respon a cap dels motius recollits en el conveni europeu que poden justificar una limitació del dret a la vida privada i familiar.  Recorda que els arguments són la seguretat nacional, la seguretat pública, el benestar econòmic del país, la defensa de l’ordre i la prevenció d’infraccions penals, la protecció de la salut o de la moral i la protecció dels drets i de les llibertats dels altres.

Notícies relacionades

Segons assenyala la demanda, els acords de l’Executiu espanyol han vulnerat el propi reial decret a l’«ignorar la designació pels familiars del lloc de reinhumació de les restes mortals de Franco i al fixar arbitràriament un lloc de titularitat estatal contra l’expressa voluntat de la família». Afegeix que els familiars es veuen obligats a sol·licitar autorització del Govern cada vegada que volen visitar la tomba dels seus avis.

Per a la família «el Consell de Ministres ha expropiat el cadàver de Francisco Franco» al vulnerar el dret de les persones a decidir sobre la destinació de les restes mortals dels seus familiars. D’altra banda, els familiars al·leguen discriminació, ja que «de tots els inhumats al Valle de los Caídos que no haguessin mort de resultes de la guerra civil, el número de la qual ascendeix a 192, només s’ha produït l’exhumació de Francisco Franco sense que, en vista de les declaracions públiques dels membres del Govern, la llei hagi de tenir una altra aplicació».