MEMÒRIA HISTÒRICA

Sánchez: «Avui Espanya compleix amb si mateixa»

El president assenyala que l'exhumació de Franco posa fi a un «afront moral» i a una «anomalia democràtica»

Es compromet a impulsar des del Govern l'obertura de fosses comunes de les víctimes de la guerra civil

zentauroepp49905289 madrid 17 09 2019  pol tica   ruedas de prensa posteriores a191021095843

zentauroepp49905289 madrid 17 09 2019 pol tica ruedas de prensa posteriores a191021095843 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez amb prou feines ha tardat poc més d’una hora en comparèixer a la Moncloa des que el cos de Francisco Franco ha sortit del Valle de los Caídos. «Avui Espanya compleix amb si mateixa», ha dit el president en funcions en una breu compareixença a la Moncloa en la qual no ha admès preguntes. El líder socialista ha volgut transmetre el que suposa per al Govern que el dictador ja no sigui en un «mausoleu» dedicat a la seva «exaltació», ha incidit que la decisió compta amb el suport del Congrés i del Tribunal Suprem, ha combatut les acusacions d’«electoralisme» que li arriben des de tots els partits de l’oposició i s’ha compromès a impulsarl’obertura de fosses de la guerra civil.

«Per damunt de tot, avui Espanya compleix amb si mateixa. Amb aquesta decisió es posa fi a un afront moral com és l’enaltiment de la figura d’un dictador en un espai públic. Es fa un pas més en la reconciliació que només pot descansar en la democràcia i la llibertat que compartim. I la nostra democràcia es prestigia als ulls del món, atenent una recomanació avalada entre altres organismes per les Nacions Unides. Ens va costar molt temps desfer-nos d’un règim repressor. I gairebé ens ha portat el mateix temps apartar les restes del seu artífex de l’homenatge públic», ha dit Sánchez, per a qui la permanència de les restes de Franco al Valle de los Caídos, on ha estat enterrat durant gairebé 44 anys, suposava «una anomalia democràtica».

L’impacte electoral

Quan falten poc més de dues setmanes per a les eleccions generals del 10 de novembre, amb el PSOE estancat i amb possibilitats de no millorar els 123 diputats que va aconseguir a l’abril, els col·laboradors del president creuen que l’exhumació servirà per «reforçar» el seu relat, per mostrar que el president «compleix les seves promeses» i per combatre les crítiques de Pablo Iglesias, que posa en dubte que Sánchez sigui d’esquerres. Però els socialistes dubten que la iniciativa serveixi per mobilitzar el seu electorat tradicional.

Sánchez, en qualsevol cas, s’ha regirat contra les acusacions d’electoralisme, en les quals coincideixen tots els partits, d’Unides Podem a Vox, passant pel PP i Ciutadans. El president sempre sol recordar que ell no ha posat la data per traslladar Franco, perquè si per ell hagués sigut el cadàver hauria deixat molt abans la seva «tomba d’Estat». Han sigut els nets del dictador els qui, amb els seus continus recursos judicials, han dilatat el procediment, fins que el Tribunal Suprem va donar a finals de setembre, per unanimitat, la raó en tot a l’Executiu. «El Govern va anunciar que ho faria quan fos possible, i aquest és el moment i així s’ha fet, ni un dia abans ni un dia després», ha dit Sánchez aquest dijous.

Notícies relacionades

El líder socialista, finalment, ha tingut un record per als familiars de totes les víctimes de la guerra civil que segueixen enterrades en fosses comunes, inclosa la del mateix Valle de los Caídos. «El mausoleu del Valle de los Caídos va ser aixecat amb el sacrifici de milers de presos polítics de la dictadura. Allà van ser conduïdes les restes mortals de gairebé 34.000 compatriotes, víctimes totes de la guerra civil. Més d’un terç d’ells continuen encara sense identificar avui; i molts d’ells reposen en aquest lloc després que els seus cossos fossin traslladats sense consentiment o en el més absolut desconeixement de les seves famílies. És, per tant, una infàmia que tard o d’hora haurà de ser també reparada; com haurà de ser-ho igualment que, encara avui, existeixin milers de fosses disperses per tota la nostra geografia. És una aberració que hem d’afrontar amb decisió. Per justícia i dignitat. Però, sobretot, per pura humanitat», ha conclòs.